Skip to content

Η κυβέρνηση φθείρει συνειδητά τους θεσμούς-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για ‘’διαρκή, εκούσια ή ακούσια, προσπάθεια φθοράς των θεσμών από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία πλήττει καίρια τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα’’, μίλησε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας την ότι αυτό γίνεται ‘’για να καλύψει τα ανομήματά της, να ποδηγετήσει τους θεσμούς και να ελέγξει με χειρουργική ακρίβεια τους αρμούς της εξουσίας, κάτι που επιχείρησε, αλλά δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ’’.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατρίνης ‘’η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει της δίνει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, όπως ο έλεγχος της λειτουργίας ανεξάρτητων αρχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν με την ΑΔΑΕ’’ και μάλιστα ‘’αναζητώντας συμμάχους σε πρόθυμες δυνάμεις της ακροδεξιάς, στο κόμμα του κυρίου Βελόπουλου, με τον οποίο έγινε πολιτική συναλλαγή’’.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ‘’αντί να χτίσει πάνω στις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση και να τους προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ, τις υπονομεύει, τις αφυδατώνει και τις εξουδετερώνει, με αλλαγές που διενεργούνται λίγες ώρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αγνοώντας τις αντιθέσεις των θεσμικών φορέων της αυτοδιοίκησης’’.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ‘’την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη γοήτευε πάντοτε η συγκέντρωση της εξουσίας σε ένα πανίσχυρο, κλειστό και απολύτως ελεγχόμενο κέντρο, όπως λειτουργεί σήμερα το επιτελικό κράτος, το οποίο κάηκε στις φωτιές, βούλιαξε στο χιόνι, βυθίστηκε στις πλημμύρες’’.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε επίσης για ‘’δυσανεξία της κυβέρνησης στο διάλογο, τη συνεργασία και τη συνεννόηση με τους κοινωνικούς φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις’’, που μάλιστα ‘’επεκτείνεται και στη διαχείριση ζητημάτων μείζονος εθνικής σημασίας, αφού ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πιστεύει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, δεν ενημερώνει κανέναν και θεωρεί ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αποτελεί προσωπική του υπόθεση’’. Σχολίασε μάλιστα με νόημα ότι ‘’αν ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που θα επικυρώσουν τετελεσμένα και αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι έχει σχέση με το Αιγαίο ή την Κύπρο, ας τις αναζητήσει αλλού, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για αυτό το ρόλο’’.

Καταλήγοντας ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι ‘’οι Έλληνες αξιώνουν ένα αποτελεσματικό κράτος ευθύνης και δικαίου, δίπλα στον πολίτη, στο οποίο θα λειτουργούν οι θεσμοί’’ και ότι ‘’εκεί έξω υπάρχει μια μεγάλη και πλατιά δημοκρατική πλειοψηφία που αναζητά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και απαιτεί μια αξιόπιστη, σύγχρονη και δημοκρατική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, μια πρόταση που θα εκφράζει την προοδευτική αντίληψη για το ρόλο και κυρίως την αυτονομία της πολιτικής’’

Back To Top