Skip to content

Η Μάχη της Ευρώπης-ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΣΥΝ

Λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές και εν μέσω δημοσκοπήσεων που δείχνουν την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, τα προβλήματα στην Ευρώπη πολλαπλασιάζονται.

Μια Ευρώπη όπου τα τρακτέρ των αγροτών είναι  στους δρόμους στην Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελλάδα. Η κρίση ακρίβειας στα τρόφιμα «στραγγαλίζει» τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η πλέον ευάλωτη και αρνητική πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων.

Μια Ευρώπη που πρέπει να αποφασίσει αν μπορεί να συνεχίσει τον δρόμο της αδράνειας και της αναποτελεσματικότητας.

Εξωτερικοί παράγοντες , όπως το μεταναστευτικό, οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, με ορατές συνέπειες  και στο ενεργειακό πρόβλημα, προστέθηκαν στην οικονομική κρίση και στην όξυνση των ανισοτήτων και δημιούργησαν ένα υπόστρωμα αμφισβήτησης  και αντίδρασης. Συνέβαλαν, ταυτόχρονα, στην ανάπτυξη φυγόκεντρων δυνάμεων που υποδαυλίζονται από εθνικιστικά και ακροδεξιά κινήματα.

Μιλάμε για οικονομική ολοκλήρωση, αλλά συνειδητοποιούμε ότι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν υιοθετηθεί ενιαία φορολογική πολιτική αντιμετώπισης του κεφαλαίου, πέρα από την εφαρμογή των οικονομικών συμφώνων σταθερότητας και τη χρήση του ενιαίου νομίσματος Η οικονομική ενοποίηση υπονομεύεται -μεταξύ άλλων-και από τη εσωτερική δημιουργία «φορολογικών παραδείσων» εντός της Ε.Ε. που ουσιαστικά μεταφέρουν οικονομικό και κοινωνικό πλεόνασμα σε αυτές τις χώρες, εις βάρος άλλων. Ένα καθοριστικό βήμα προς την επίλυση αυτής της ανισότητας είναι η συστηματική και σταδιακή ενοποίηση  των συντελεστών της φορολογίας των επιχειρήσεων καθώς και της φορολογικής πολιτικής βασικών ειδών διατροφής εντός των χωρών της Ε.Ε.

Οι προκλήσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ:

Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική αλληλεγγύη, κοινή πολιτική για την βιομηχανία και την ενέργεια, ενίσχυση και ανθεκτικότητα των δημόσιων υποδομών, ευκαιρίες και κίνδυνοι από την τεχνητή νοημοσύνη, αλυσίδες παραγωγής ιδιαίτερα στο διατροφικό τομέα, αλλά και προστασία των δημοκρατικών θεσμών και αντιμετώπιση της ακροδεξιάς απειλής με ενεργό εμπλοκή στο πεδίο όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Οι Ευρωπαϊκές αξίες, το μεγάλο στοίχημα, η μεγάλη κατάκτηση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, κινδυνεύει και η απειλή είναι ορατή όσο ποτέ.

Η συντηρητική στροφή της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, η κυριαρχία του εθνικού συμφέροντος των ισχυρών χωρών έναντι του κοινού Ευρωπαϊκού κεκτημένου, σε συνδυασμό με την άκρατη υιοθέτηση λογικών άγριου καπιταλισμού, δημιουργούν ένα τοπίο πολιτικού και κοινωνικού αδιεξόδου άρνησης των πολιτών. Ενισχύουν ένα σκηνικό που θρέφει το τέρας της ακροδεξιάς και του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Η ενίσχυση των δυνάμεων που πιστεύουν στις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης, της Ευρωπαϊκής   ενοποίησης, μιας πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής απάντησης σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον διακινδύνευσης, ανασφάλειας, νέων συγκρούσεων και αυταρχισμού, είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Σε αυτή την μάχη το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής  για άλλη μία φορά θα πρωτοστατήσει για την Ελλάδα και την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της ασφάλειας, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, για να εγγυηθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ένα φωτεινό παράδειγμα αξιών στον κόσμο.

 

 

Back To Top