Skip to content

Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει συμφωνίες κορυφής – Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τα νομοσχέδια-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ GOVNEWS.GR ΣΤΟ

Υπάρχουν ενστάσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κάποιοι προσανατολίζονται στην αποχή.

Το ΠΑΣΟΚ  έχει ταυτιστεί με τις μεγάλες αλλαγές στα δικαιώματα και στο οικογενειακό δίκαιο. Για αυτό και δεν μπορεί να μας παραδίδει μαθήματα ο κ.Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα , το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, στα ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα αλλά και στα αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα, δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση είχε στο μυαλό της από την πρώτη στιγμή την εργαλειοποίηση του ζητήματος, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ούτε ουσιαστική συζήτηση αλλά ταυτόχρονα να δημιουργούνται διχαστικές και συγκρουσιακές καταστάσεις, με το περιεχόμενο της δημόσιας συζήτησης να απέχει κατά πολύ από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Δεν είναι τυχαίο ότι την  ψήφιση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση την έχει εναποθέσει στην αντιπολίτευση.

 

Σκοπεύετε να θέσετε δικλείδες ασφαλείας για τα κριτήρια της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων;

Η εκπεφρασμένη διάθεση του ΠΑΣΟΚ για να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση λευκή επιταγή και αποδοχή των όποιων τετελεσμένων επιχειρήσει να δημιουργήσει η κυβέρνηση.

Προϋπόθεση για εμάς είναι τα ακαδημαϊκά κριτήρια, η δημιουργία σοβαρών προϋποθέσεων για να αναπτυχθεί ουσιαστική ερευνητική δραστηριότητα αλλά και αυστηροί κανόνες λειτουργίας. Δεν μπορεί τα κριτήρια να εξαντλούνται σε αυτά που εξήγγειλε ο κ. Πιερακάκης για τη διαδικασία εισαγωγής, όπου ένας απόφοιτος με επίδοση 8,3 στις πανελλαδικές θα μπορεί να εισαχθεί  στην Ιατρική (με βάση 19) ή στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς (με βάση 18,8) στο ιδρυθέν τμήμα του μη κρατικού πανεπιστημίου!

Και βέβαια ως προϋπόθεση τίθεται από την πλευρά μας  και η ταυτόχρονη αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, με χρηματοδότηση και αναβάθμιση των Ελληνικών πανεπιστημίων, πολλά από τα οποία κατατάσσονται στα 1000 καλύτερα παγκοσμίως.

-Η δεύτερη θέση είναι δεδομένη για το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές;

Η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε δεύτερη πολιτική δύναμη και κύριο πυλώνα της δημοκρατικής παράταξης αποτελεί τον πολιτικό μας στόχο.

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει momentum, ότι διαθέτει πλέον προβάδισμα. Δεν υπάρχει, όμως, εφησυχασμός, δεν βάζουμε οροφή στην προσπάθεια που κάνουμε και στα ποσοστά μας.

Θέλουμε ένα ισχυρό ποσοστό που θα μας δώσει-την επόμενη ημέρα-τη δυνατότητα ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής, προοδευτικής και πλειοψηφικής πρότασης διακυβέρνησης.

Επιστολική ψήφος. Πρόσφατα γράψατε σε άρθρο σας ότι το ζήτημα δεν έκλεισε με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, αλλά στην πραγματικότητα, μόλις έχει ανοίξει.

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ  ήταν η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές να  μην δίνεται σε όλους τους πολίτες ως επιλογή, αλλά σε εκείνους που λόγω προβλημάτων κινητικότητας (ασθενείς, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους), σπουδών ή εποχιακής εργασίας, δεν μπορούν να προσέλθουν στην κάλπη, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Η υιοθέτηση από την κυβέρνηση της τροπολογίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να εξασφαλίσει και τη συναίνεσή του, μια διάθεση που εκφράστηκε κατ’ αρχήν στην επιτροπή.

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι έπρεπε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, έχοντας δει και αξιολογήσει πρώτα την εφαρμογή της στις ευρωεκλογές. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε την πόλωση και δυναμίτισε την όποια προσπάθεια συναίνεσης.

Έχετε μιλήσει, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο,  για αλαζονεία εκ μέρους της κυβέρνησης που θέλει να εργαλειοποιήσει τη νομοθετική διαδικασία.

Η Νέα Δημοκρατία υπονόμευσε το πνεύμα συναίνεσης που είχε δημιουργηθεί για την επιστολική ψήφο. Δεν την ενδιαφέρει  να διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αλλά να παγιδεύσει ή να συκοφαντήσει όσους ήθελαν να υπάρξει μια σημαντική μεταρρύθμιση, να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η κυβέρνηση δεν περιορίζεται μόνο στην εργαλειοποίηση της νομοθετικής διαδικασίας,  εργαλειοποιεί και επιχειρεί να ελέγξει θεσμούς και ανεξάρτητες αρχές.

Το βλέπουμε  με την συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, την ωμή παρέμβαση στη σύνθεση των ανεξάρτητών αρχών αλλά και σε κάθε ευκαιρία.

Είστε βουλευτής Ηλείας. Τι γίνεται με τους αγρότες και τις αποζημιώσεις;

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους αγρότες στην τύχη τους. Οι ενισχύσεις έχουν μειωθεί, ενώ και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και πετσοκομμένες.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να αμβλύνει τις επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο από την αύξηση του κόστους παραγωγής ή για το μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής ώστε να είναι ο πρωτογενής τομέας ανταγωνιστικός στις διεθνείς αλυσίδες αξίας τροφίμων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε αλλά και η ρητορική της απέναντι στους αγρότες εντάσσεται στην προσπάθειά της να κερδίσει χρόνο ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο πρωτογενής τομέας συνδέεται με τη διατροφική επάρκεια της χώρας, το δημογραφικό και την περιφερειακή ανάπτυξη. Για αυτό και είναι μία από τις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας στο άμεσο μέλλον.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν επιπλέον για την ακρίβεια, που είναι το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών;

Το αφήγημα της κυβέρνησης περί ΄΄εισαγόμενης ακρίβειας΄΄ έχει καταρρεύσει από τη στιγμή που στις άλλες χώρες  της Ευρώπης ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μειώνεται ενώ στην Ελλάδα αυξάνεται.

Όλα τα αποσπασματικά και επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απέτυχαν και δεν απέδωσαν.

Καιρός να δει τις σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ , όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, ένα μέτρο που οδήγησε σε μείωση του πληθωρισμού τροφίμων 20 μονάδες στην Πορτογαλία και 18 στην Πολωνία, αλλά και η επιβολή διατίμησης για είδη πρώτης ανάγκης,  η αντιμετώπιση των καρτέλ στην αγορά , οι έλεγχοι και η πάταξη της αισχροκέρδειας.

Πόσο επικίνδυνο είναι να μην υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεδειγμένα δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, αποδείχθηκε. Η ανεπάρκειά του, ο λαϊκισμός και η τοξικότητα έστρεψαν τους πολίτες προς τον κ.Μητσοτάκη.

Δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα με ένα πολιτικό σύστημα με τους σημερινούς συσχετισμούς, χρειάζεται μια αξιόπιστη και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που ταυτόχρονα θα αποτελεί φορέα και μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Αυτή είναι σήμερα μια ευθύνη που οφείλει να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε «παράθυρο διαλόγου» με στελέχη της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Χαρίτση να δηλώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Υπάρχει φλερτ ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς;

Το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει συμφωνίες κορυφής, απευθύνεται στην κοινωνία, απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Οι μεγάλες δημοκρατικές πλειοψηφίες δεν δημιουργούνται με αθροίσματα κομματικών ή δημοσκοπικών ποσοστών.

Μέσα στον κόσμο διαμορφώνονται οι μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες, οι συνεργασίες των ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων που μπορούν να είναι νικηφόρες, όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών στο Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Και για αυτό το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί με συνέπεια στην κατεύθυνση της συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων γύρω από τις θέσεις και τις προτάσεις του.

 

https://govnews.gr/synentefxeis/124542/o-m-katrinis-sto-govnews-gr-to-pasok-den-kanei-symfonies-koryfis-i-kyvernisi-ergaleiopoiei-ta-nomoschedia/

Back To Top