Skip to content

Κοντά στους πολίτες της Ηλείας που δοκιμάζονται από την ακρίβεια ο Μιχάλης Κατρίνης-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη λαϊκή αγορά του Πύργου, την πρώτη μέσα στο 2024, βρέθηκε ο βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αντάλλαξε ευχές με τους πολίτες, συζήτησε μαζί τους για το πρόβλημα της ακρίβειας, μοιράστηκε την αγωνία τους ενώ συνομίλησε με επαγγελματίες και παραγωγούς για τους μειωμένους τζίρους στην αγορά και τα αυξημένα κόστη παραγωγής.

Αναφέρθηκε στην υποχρεωτική εγκατάσταση των POS για τους πωλητές των λαϊκών αγορών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα με μεγάλη ευκολία σε επαγγελματίες, αλλά αποφεύγει να επιβάλλει στις τράπεζες να μειώσουν τις υψηλές χρεώσεις και τις προμήθειες που εισπράττουν,  για τις συναλλαγές που  πραγματοποιούνται με POS, παρά το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι ανατιμήσεις και τις πρώτες ημέρες του 2024 σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, ενώ αυξημένο είναι το κόστος για τηλεπικοινωνίες και ενοίκια, γεγονός που επιβαρύνει υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και καθιστά ανέφικτη την εύρεση στέγης για τα νέα ζευγάρια.

Τόνισε ότι:

-οι τιμές στο βρεφικό γάλα στη χώρα μας είναι αυξημένες  κατά 32 έως και 200%   σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, κάτι που είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα.

-οι τιμές των λαχανικών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

– οι τιμές σε 42 από τα 50 προϊόντα που ερευνά η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν συνεχώς αυξητική τάση, ενώ σε πολλά προϊόντα οι αυξήσεις είναι σημαντικά υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ακόμα και σε είδη που η Ελλάδα είναι αυτάρκης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι ίδια η ΕΛΣΤΑΤ παραθέτει στοιχεία  μόνο για το μήνα Νοέμβριο του 2023, που επιβεβαιώνουν ότι η ακρίβεια είναι ανεξέλεγκτη αφού οι αυξήσεις τιμών κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά σε βασικά είδη διατροφής.

Οι αυξήσεις αυτές κινούνται στο 31,4% στα έλαια και λίπη, στο 8,1% στα κρέατα, στο 9,5% στα ψάρια, στο 4,8% στα γαλακτοκομικά, στον καφέ στο 6,8 % και στα λοιπά τρόφιμα στο 7,7%, ενώ στους χυμούς και τα αναψυκτικά στο 13,3%.

Όλα αυτά μόνο τον Νοέμβριο!

Ο κ.Κατρίνης συζήτησε με τους πολίτες τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, τηδιενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στην αγοράκαι την επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Back To Top