Skip to content

Στον αέρα η προεκλογική δέσμευση Μητσοτάκη για το ‘’Πύργος-Τσακώνα’’-ΕΡΩΤΗΣΗ

Μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου «Πύργου–Τσακώνας» θέτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι μετά από την προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη στους πολίτες της Ηλείας για την κατασκευή του έργου, δεν έγινε καμία αναφορά σε αυτό ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ούτε και στον προϋπολογισμό. Το συμπέρασμα, σύμφωνα με το βουλευτή, είναι ότι το έργο βρίσκεται στον αέρα και η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού φαίνεται να ήταν μια προεκλογική εξαπάτηση.

Με την ερώτησή του ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χ. Σταϊκούρα να απαντήσει ποιο είναι τελικά το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής και ολοκλήρωσης του έργου και από ποιο πρόγραμμα πρόκειται να χρηματοδοτηθεί.  Επιπλέον, ζητά ενημέρωση για τη φάση στην οποία βρίσκεται η εκπόνηση νέας μελέτης οδοποιίας, συνοδευόμενη από τις αντίστοιχες υποστηρικτικές μελέτες (νέα τοπογραφική αποτύπωση, οριστική γεωλογική μελέτη, γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ωρίμανση μελέτης, σύνταξη τευχών δημοπράτησης κλπ), καθώς και για τη φάση στην οποία βρίσκεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας τεχνικής λύσης για το τμήμα «Κάτω Σαμικό – Καϊάφας – Ζαχάρω – Ποταμός Νέδα».  Τέλος, ζητά από τον υπουργό να διευκρινίσει τι ακριβώς συμβαίνει με την κατασκευή του τμήματος «Πύργος-Αρχαία Ολυμπία», για το οποίο ο πρόεδρος της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας «Ολυμπία Οδός» έχει δηλώσει από τις 23 Σεπτεμβρίου 2023 ότι είναι έτοιμη η σχετική μελέτη.

Στην ερώτησή του ο Ηλείος βουλευτής υπενθυμίζει ότι τον Ιούλιο του 2022, έπειτα από ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε δώσει εντολή στην κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού» να εκπονήσει νέα επικαιροποιημένη μελέτη για την κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου στον οδικό άξονα «Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα», λαμβάνοντας υπόψη τους νομικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς που απορρέουν από την απόφαση 2473/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα περίπου 22 χλμ. της προστατευόμενης περιοχής της Λίμνης Καϊάφα. Η υποβολή της συγκεκριμένης μελέτης αναμενόταν έως το τέλος του 2023, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του έργου, ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει ότι εάν κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος «Πύργου-Τσακώνας» ουσιαστικά θα ενώσει όλη την Πελοπόννησο και θα άρει τον σημερινό αποκλεισμό μιας ιδιαιτέρως ιστορικής, εύφορης, πλουτοπαραγωγικής και με πλούσιο φυσικό κάλλος περιοχής, προσφέροντας προστιθέμενη αξία τόσο στην τουριστική ανάπτυξη, όσο και στην ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. Όπως μάλιστα επισημαίνει, το νότιο τμήμα της Ηλείας διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της απέραντης ακτογραμμής με τις μοναδικές παραλίες των Δήμων Πύργου, Ανδρίτσαινας, Κρεστένων και Ζαχάρως, του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος με τη λίμνη και τις Ιαματικές Πηγές του Καϊάφα και το δάσος της Στροφυλιάς, καθώς και του ανεκτίμητου αρχαιολογικού πλούτου με την Αρχαία Σαμία και τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα.  Τέλος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα μειώσει την απόσταση από την Αρχαία Ολυμπία, θα βελτιώσει την πρόσβαση των επισκεπτών από τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και θα διαμορφώσει κλίμα ανάπτυξης και εξωστρέφειας στην περιοχή.

Back To Top