Skip to content

Να γίνει το ΠΑΣΟΚ ο κορμός της νέας κοινωνικής και προοδευτικής πλειοψηφίας-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ

Το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά φαίνεται ότι πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η Νέα Δημοκρατία  ο επόμενος στόχος;

Οι πολίτες επιβραβεύουν το ΠΑΣΟΚ που ασκεί ουσιαστική και δομική αντιπολίτευση, τεκμηριωμένα και με προτάσεις, την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ  κυριαρχεί η εσωστρέφεια.

Απλοί πολίτες που είχαν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ , επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο αναζητώντας την αξιοπιστία, τη συνέπεια αλλά και μια συγκροτημένη και τεκμηριωμένη πολιτική πρόταση που βελτιώνει την καθημερινότητά τους και δίνει προοπτική στη ζωή τους.

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να είναι απλά δεύτερο κόμμα. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει ο βασικός κορμός μιας νέας κοινωνικής και προοδευτικής πλειοψηφίας, να αποτελέσει την νικηφόρο επιλογή ευθύνης στις επόμενες εκλογές.

Η ελληνική κοινωνία και κυρίως οι πιο δημιουργικές δυνάμεις της αναζητούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, μια συμπεριληπτική πρόταση που θα δίνει ελπίδα.

Πως κρίνεται τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ με τη διάσπαση και τις αποχωρήσεις στελεχών.

Εγώ μιλάω πάντα πολιτικά και με σεβασμό στους πολιτικούς μου αντιπάλους.

Όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ , δεν είναι μια κρίση που εκδηλώθηκε τώρα. Είναι η κορύφωση μιας κρίσης αξιοπιστίας του συγκεκριμένου κόμματος που εξελίσσεται εδώ και χρόνια. Ο λαϊκισμός, η εχθροπάθεια , ο διχαστικός και ακραίος λόγος αλλά και η έλλειψη ενός ρεαλιστικού και συνεκτικού προγράμματος, οδηγεί σε συρρίκνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε ποτέ να παίξει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολλοί και στην πρόσφατη ΚΠΕ τόνισαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πορευτεί «αυτοδύναμο». Ποια η θέση σας;

Η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, όπως και η ανανέωση, αποτελούν στρατηγικές επιλογές. Η στρατηγική, όμως, αυτή επιλογή για αυτοδύναμη πορεία δεν αναιρεί μια άλλη επιλογή, που όπου δοκιμάστηκε στην πράξη και διέθετε εχέγγυα αξιοπιστίας , πέτυχε.

Αναφέρομαι στη δημιουργία των προϋποθέσεων για ευρείες κοινωνικές συγκλίσεις σε επίπεδο βάσης πάνω σε αξιόπιστα πρόσωπα, όπως αυτές που είδαμε να ταυτίζονται με νικηφόρα αποτελέσματα στο Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το παράθυρο επιστροφής στελεχών που είχαν βρει άλλου πολιτική στέγη έχει κλείσει;

Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στην κοινωνία , δεν κάνει διευθετήσεις κορυφής και κοιτάει μπροστά, με αισιοδοξία και αίσθημα ευθύνης.

Είναι πολύ σημαντικό τώρα, στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές,  να ανοίξουν οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ και να υποδεχθούν υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις, και όσους θέλουν να συνταχθούν μαζί μας και να δουλέψουν πάνω στον κοινό στόχο. Ανανέωση, αυτόνομος πολιτικός λόγος και διεύρυνση στη βάση είναι τα συστατικά για να γίνει και πάλι το ΠΑΣΟΚ ένα μεγάλος και πλειοψηφικός πολιτικός φορέας.

Η  κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα οφείλεται  στο ότι δεν υπήρχε μία αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση με εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Αυτή είναι η δική μας ευθύνη, να διαμορφώσουμε τη νέα κοινωνική και προοδευτική πλειοψηφία στη βάση που θα πείθει με τις προτάσεις της και θα αναπτύσσει δυναμική.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ήδη φαινόμενα αλαζονείας και αμετροέπειας στην κυβέρνηση που απωθούν τους πολίτες και την κοινωνία.

Αναφέρεστε στη γνωστή δήλωση του κ.Γεωργιάδη για τα Τέμπη;

Και σε αυτήν αλλά και στη στάση του κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση για τις τεράστιες φυσικές καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο, μια στάση αλαζονική, χωρίς να κάνει ούτε απολογισμό πεπραγμένων ούτε αυτοκριτική για την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους.

Για την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση αρνήθηκε να υπερψηφίσει την πρότασή μας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, παρά το πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέα.

Και το έκανε γιατί κάποιοι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκαλύψουν πτυχές της υπόθεσης, όπως έγινε και στην υπόθεση των υποκλοπών.

Η ακρίβεια μαστίζει τον ελληνικό λαό. Θεωρείτε ότι αρκούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και τα μέτρα που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

Η ακρίβεια καλπάζει ιδιαίτερα στα τρόφιμα αλλά η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία, αφού η μείωση ή ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία και Κύπρου οδήγησε σε μείωση του πληθωρισμού τροφίμων από 9 ως 16 μονάδες.

Στα βασικά είδη διατροφής τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε σωρευτικό πληθωρισμό της τάξης του 30%. Σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης η χώρα μας είναι 30% έως 50% ακριβότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα σε κάποια προϊόντα φτάνει και το 360%.

Και δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, το πεδίο όπου κυριαρχεί η ακρίβεια, η οποία μετατράπηκε σε πολλές περιπτώσεις σε αισχροκέρδεια. Ακριβότερη η Ελλάδα στις τηλεπικοινωνίες, αυξήσεις στα επιτόκια και τις προμήθειες των τραπεζών, απλησίαστα τα ενοίκια ακόμα και για ένα μικρό διαμέρισμα, ενώ επίκεινται αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα.

Η απουσία του κράτους αισθητή, οι έλεγχοι αποσπασματικοί, τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια καθυστερημένα. Είναι χαρακτηριστικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης το γεγονός ότι τα 2 μεγάλα πρόστιμα που επιβλήθηκαν πρόσφατα αφορούν σε κατηγορίες προϊόντων (σχολικά είδη, απορρυπαντικά και είδη υγιεινής) για το οποία εδώ και ένα χρόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επισημάνει τις ασυνήθιστα υψηλές τιμές. Τι έκανε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα; Απλά, άφησε τις τιμές να ανεβαίνουν και την αισχροκέρδεια να πλήττει  νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση μιλάει για έναν προϋπολογισμό ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας. Ποια είναι η δική σας θέση;

Είναι ένας προϋπολογισμός που βασίζεται σε αβέβαιες προβλέψεις. Προβλέπει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, πολύ μεγάλη αύξηση επενδύσεων, συγκράτηση πληθωρισμού, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα .

Κατά βάση όμως είναι και ένας προϋπολογισμός με έντονο το αποτύπωμα έλλειψης δικαιοσύνης στη φορολογική πολιτική.

Τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται στους έμμεσους φόρους και όχι στους άμεσους. Και η δυσαναλογία αυτή διευρύνθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 4 χρόνια, αφού τα έσοδα από τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ και έμμεσων φόρων, φόροι που κυρίως πλήττουν την μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά, υπερβαίνουν ήδη κατά 1 δις τον στόχο του 2023 που ήταν αρκετά αυξημένος σε σχέση με το περασμένο έτος.

Παράλληλα καταρρίπτεται και ο μύθος ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν επιβάλλει νέους φόρους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζονται με ένα κεφαλικό φόρο γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει και  μπορεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή.

Είναι χαρακτηριστικό της κοινωνικά άδικης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας ότι ο  φόρος όρος εισοδήματος φυσικών προσώπων  θα είναι αυξημένος κατά 959 εκατομμύρια  ευρώ σε σχέση με το 2023. λόγω της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ενώ ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται σε  295 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από πέρυσι, ενώ μειώνεται κατά 50% ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών και ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

 

 

Back To Top