Skip to content

Συνάντηση Μιχάλη Κατρίνη με εμπορικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της Ηλείας για το φορολογικό και το ιδιωτικό χρέος

Ο Βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης πραγματοποίησε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των επιστημονικών συλλόγων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των παραγωγικών φορέων της Ηλείας, στο κτίριο του Επιμελητηρίου Ηλείας

Αντικείμενο της συνάντησης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιβάλλει κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, με τα χρέη σε εφορία-ΕΦΚΑ-funds να πνίγουν τις επιχειρήσεις.

Έγινε ένας ελεύθερος, ζωντανός και δημιουργικός διάλογος με τους πιο πολλούς από τους εκπροσώπους των φορέων να ζητούν την απόσυρση του επίμαχου άρθρου 13, να επισημαίνουν τον κίνδυνο ερημοποίησης των χωριών από επαγγελματική δραστηριότητα, τις πολλαπλές φορολογικές επιβαρύνσεις και την αδυναμία ρύθμισης των οφειλών τους, να ζητούν να εφαρμοστεί ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός και ο υπολογισμός όλων των εξόδων στον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ‘’ Το νομοσχέδιο μας γυρίζει 30 χρόνια πίσω σε ότι αφορά στον τρόπο φορολόγησης με τεκμαρτό εισόδημα. Πέρα από την επιβολή ενός οριζόντιο κεφαλικού φόρου, με το τεκμήριο η κυβέρνηση απαγορεύει στον ελεύθερο επαγγελματία να έχει ζημιές, κάτι που  επιτρέπεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης  να συλλάβει τη φοροδιαφυγή. Ομολογούν ότι απέτυχαν τα MyData και ο σχεδιασμός τους για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.΄΄ τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Επισήμανε ότι ‘’ εποχή της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να μην είναι σε θέση μια κυβέρνηση να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και να επιβάλλει κεφαλικό φόρο’’

Αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2024, στον οποίο οι μεγάλες εταιρείες θα πληρώσουν μικρότερο φόρο κατά 200 εκατομμύρια ενώ όλοι οι άλλοι θα επιβαρυνθούν, τονίζοντας ότι ‘’η κυβέρνηση σχεδιάζει μια οικονομία στην οποία δεν θα υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση οι μικρές και ατομικές επιχειρήσεις συνιστούν εμπόδιο στο σχεδιασμό της, αφού τις έχει ήδη χαρακτηρίσει μειονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας’’.

Στη συνάντηση του κ.Κατρίνη με τους επαγγελματίες και τις παραγωγικές τάξεις του νομού Ηλείας έγινε και εκτενής συζήτηση για το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως:

-Μια νέα  ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλετών σε εφορία-ΕΦΚΑ με ‘’κούρεμα’’ 30% της οφειλής  για  όσους τηρούν τη ρύθμιση.

-Εξάντληση των 240 δόσεων στις ρυθμίσεις με servicers, στους οποίους πρέπει να επιβληθούν κανόνες

-Την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.

-Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και τους εγγυητές δανείων, που κινδυνεύουν με απώλεια της περιουσίας τους.

-Την προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις αφού αποτελεί το μοναδικό μέσο, που έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για να επιβιώσουν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν πρόεδροι και εκπρόσωποι εμπορικών, επιστημονικών και επαγγελματικών συλλόγων της Ηλείας.

 

 

Back To Top