Skip to content

Οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών που γίνεται καθημερινά όλο και πιο έντονο, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης , μιλώντας στη Βουλή.

Αναφέρθηκε στο ζήτημα των πυρκαγιών, τονίζοντας ότι με τις τελευταίες καταστροφές αποκαλύφθηκε τόσο η χρεοκοπία στον τομέα της πρόληψης και της πυροπροστασίας, όσο και το έλλειμμα συντονισμού της κυβέρνησης αφού οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το κράτος είναι ανίκανο να προστατεύσει τους ίδιους, την περιουσία τους αλλά και το φυσικό περιβάλλον.

Τόνισε επίσης ότι η ανασφάλεια των πολιτών τροφοδοτείται από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, που για την κυβέρνηση είναι αόρατες, αφού δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τις επιπτώσεις της στους καταναλωτές.

Επικεντρώθηκε στο ζήτημα της δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας την ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες, βλέποντας τη διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΚΑΒ.

‘’Η δυσανεξία της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο ΕΣΥ είναι δεδομένη, έχει ιστoρικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η κορυφαία αυτή κοινωνική κατάκτηση έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Γεννηματά.’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης που στηλίτευσε:

-Την τραγική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ .

-Τις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

-Τις μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία.

-Την απροθυμία της κυβέρνησης να εντάξει τους υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, πρόταση που, μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει 13 φορές στη Βουλή

Επισήμανε ότι  το ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την υγεία, είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει μόνο το 2 έως 4% των πόρων του Ταμείου για την υγεία, όταν χώρες με ανάλογα προβλήματα με εμάς, διαθέτουν το 8 έως 11% των πόρων για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι για  το ΠΑΣΟΚ η ενίσχυση και η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και αναφέρθηκε σε προτάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ που περιλαμβάνουν:

-Την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τον προϋπολογισμό, ώστε να υπερβούμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Την  διάθεση του 8 έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία, όπως έγινε και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

-Την αύξηση των αποδοχών των νέων ιατρών και θέσπιση μισθολογικών, φορολογικών και βαθμολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά και στην περιφέρεια.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας:

‘’ Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αποτελεί επιχείρημα για την κυβέρνηση για να κάνει ό,τι θέλει, να δικαιολογεί τις επιλογές ή τις αποτυχίες της.

Καταψηφίζουμε την ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υγεία των πολιτών.

Καταψηφίζουμε την συνειδητή αντίληψη υποβάθμισης της δημόσιας υγείας.

Γιατί για το ΠΑΣΟΚ οι ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες για όλους παραμένουν πάντα όραμα και στόχος.

Στεκόμαστε εδώ με προτάσεις και επιχειρήματα. Στεκόμαστε εδώ για να δώσουμε και πάλι ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες πολίτες.’’

 

 

 

 

Back To Top