Skip to content

Ο αγροτικός κόσμος και το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκαν σε δύσκολες εποχές. Συναντώνται ξανά και πάλι-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε εφ΄όλης της ύλης αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες , εξελίχθηκε η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή.

Αναφέρθηκε στην αναστάτωση που δημιουργήθηκε με την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες και στις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στον Υπουργό και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι:

α) το συνολικό εγκεκριμένο χρηματικό ποσό της Βασικής Ενίσχυσης  για τους Έλληνες αγρότες για το 2023 είναι μειωμένο κατά 239 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2022

β) το ποσό που τελικά δόθηκε ήταν το μικρότερο που έχει δοθεί ποτέ στους αγρότες, με αστοχίες και λάθη στην κατανομή των επιδοτήσεων, όπως και πέρυσι.

‘’Ίσως είναι πολυτέλεια να ζητάμε από αυτή την κυβέρνηση να διαμορφώσει και να υλοποιήσει μια στρατηγική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, όταν δεν μπορεί να διεκπεραιώσει μια απλή διοικητική διαδικασία΄΄ ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης υπενθυμίζοντας ότι οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αγροτών της Ηλείας,  εκκρεμούν από τον Αύγουστο του 2021, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους, παρά το ότι υπάρχουν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως:

-η αύξηση του κόστους παραγωγής, σχεδόν κατά 23% μέσα σε ένα χρόνο.

-τα προβλήματα με την έλλειψη εργατών γης, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα.

-το κύριο και μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι οι οφειλές και τα κόκκινα δάνεια των αγροτών αφού το 70% των αγροτών έχει οφειλές, στην εφορία, στο ΕΦΚΑ στις Τράπεζες.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε όμως και στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

-Την προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τις οφειλές των αγροτών σε δημόσιο και τράπεζες.

-Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αγροτικών επιχειρήσεων

-Νέα φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τις ομάδες παραγωγών, τα συνεταιριστικά σχήματα.

-Θεσμικό πλαίσιο  για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  από τους αγρότες και για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ των αγροτών.

-Μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

-Αλλαγή του  Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ με διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

-Προγράμματα για νέους αγρότες, ώστε να έχουν κίνητρο οι νέοι να ασχοληθούν με τη γη και να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

-Νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε εργάτες γης τρίτων χωρών να έρθουν με ασφάλεια στη χώρα.

‘’ Ο αγροτικός κόσμος και το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκαν και πορεύτηκαν μαζί σε δύσκολες εποχές. Συναντώνται ξανά.

Επανασυνδέονται με μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης, που στηρίζεται στις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η προσπάθεια μας για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού αποδίδει. Είμαστε, όμως, ακόμα στην αρχή. Ο στόχος μας είναι να διαμορφωθεί και να εκφραστεί πολιτικά μια νέα κοινωνική και προοδευτική πλειοψηφία.΄΄ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Back To Top