Skip to content

Παράθυρο ευκαιρίας-ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η ανάγκη για μια αξιόπιστη, δημιουργική, παραγωγική, προοδευτική αντιπολίτευση που θα μπορεί, όχι μόνο να επιτελεί το θεσμικό της ρόλο σήμερα με ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο λόγο, αλλά και να αποτελεί  μια εν δυνάμει κυβερνητική εναλλακτική πρόταση, είναι πλέον ορατή από όλους.

Πέντε μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, το πολιτικό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό.

Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζει ήδη σημεία κόπωσης: με ίδιες στοχεύσεις υπέρ των λίγων και ισχυρών, με τις ίδιες διαχειριστικές ανεπάρκειες, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να εξαντλούνται στο επικοινωνιακό πεδίο και μόνο.

Το μοναδικό, νέο στοιχείο που δείχνει αυτή η κυβέρνηση είναι η αυξημένη αλαζονεία και αμετροέπεια που εκπέμπουν τα στελέχη της  στο δημόσιο λόγο και την πρακτική τους. Επιπλέον αυτών, είναι εμφανής η δυσανεξία απέναντι στην κριτική, αλλά και σε κάθε επιχείρημα   που αμφισβητεί τις επιλογές ή την πολιτική τους.

Από την άλλη πλευρά, στο κόμμα που οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές ανέθεσαν την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα γεγονότα είναι γνωστά. Παρακολουθούμε ένα καθημερινό σίριαλ εσωστρέφειας, διαλυτικών συγκρούσεων και ενός διαρκώς διευρυνόμενου ελλείμματος αξιοπιστίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η συνέπεια, η σοβαρότητα, οι τεκμηριωμένες προτάσεις, οι δράσεις, ο καθημερινός αντιπολιτευτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, θεσμική και πολιτική. Γιατί είναι και θεσμική και πολιτική αναγκαιότητα η διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης.

Είναι, όμως, μεγάλη και η ευθύνη μας να διαμορφώσουμε την εναλλακτική και κυρίως αξιόπιστη πρόταση για την ακρίβεια, τη δημόσια υγεία, τους επαγγελματίες, την εκπαίδευση, για τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το στεγαστικό πρόβλημα, τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια, για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Πρέπει να ξανασυναντηθούμε με τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας και τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Με όλους όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δικαιούται κάτι καλύτερο, ότι οι Έλληνες αξίζουν πολλά περισσότερα.

Οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν δημιούργησαν μόνο την πρώτη μεγάλη ρωγμή στην παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Άνοιξαν, ταυτόχρονα, ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό – στους καιρούς που ζούμε – παράθυρο ευκαιρίας. Οι ευρύτερες προγραμματικές συνεργασίες και συγκλίσεις, γειωμένες στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με αξιόπιστα και νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή και προοδευτικό πολιτικό περιεχόμενο δείχνουν το δρόμο για μια στρατηγική που θα είναι και πλειοψηφική και νικηφόρα. Όπως ακριβώς ταιριάζει στο DNA του ΠΑΣΟΚ.

Η αποδοχή και η ενίσχυση της αντιπολιτευτικής τακτικής και των θέσεων του ΠΑΣΟΚ αποκτά νέα δυναμική.

Και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με το άνοιγμα σε κοινωνικές δυνάμεις που θα εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση, στηρίζοντας την προσπάθεια της δημοκρατικής παράταξης για ρεαλιστική αντιπολίτευση και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Είναι θεσμική, πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα.

Back To Top