Skip to content

Το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση εξαντλείται σε διευθετήσεις που εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες-ΟΜΙΛΙΑ

Ομιλία Μιχάλη Κατρίνη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών:

Πριν μιλήσω για την ουσία του νομοσχεδίου, επιτρέψτε μου να συγκρίνω τη λογική και τη στρατηγική διαφορετικών κυβερνήσεων την τελευταία δεκαετία για την οργάνωση του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

Το ΠΑΣΟΚ, το 2010 με τον ‘’Καλλικράτη’’, πρώτα έφτιαξε μια  αυτοδιοίκηση ενισχυμένη, αποκεντρωμένη με νέες αρμοδιότητες και προέβλεψε την εκλογή της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης και μετά εισήγαγε το εκλογικό σύστημα που υπηρετούσε το μοντέλο της αυτοδιοίκησης που οραματίστηκε.

Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική, με αποτέλεσμα την αδυναμία λήψης αποφάσεων και τεράστια προβλήματα στη διοίκηση των δήμων.

Η Νέα Δημοκρατία, αφού κατήργησε στην πράξη τα δημοτικά συμβούλια με έκτακτες ρυθμίσεις, έρχεται σήμερα και δεν μας λέει ποιο μοντέλο αυτοδιοίκησης θέλει, δε μεταρρυθμίζει το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, αλλά φέρνει προς ψήφιση ένα νόμο που ασχολείται αποκλειστικά με το σύστημα εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ με χαρακτηριστική ψηφοθηρία και με το βλέμμα προφανώς στο πώς θα ‘’καθαρίσει’’ τις επόμενες εκλογικές διαδικασίες φέρνει προς συζήτηση ένα νομοσχέδιο που δεν ενσωματώνει τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής χάρτας τοπικής αυτοδιοίκησης και δε σηματοδοτεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Έναν εκλογικό νόμο που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα στενά κομματικά της συμφέροντα, αδιαφορώντας τόσο για το θεσμό, όσο και για το θεσμικό πλαίσιο.

Απουσιάζει παντελώς το όραμα, ο σχεδιασμός για ένα σύστημα αυτοδιοίκησης περισσότερο σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις περιβαλλοντικές αλλαγές και στην νέα ψηφιακή εποχή που θα αναβάθμιζε συνολικά τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών Αρχών και στο σύνολό τους τις τοπικές κοινωνίες.

Απουσιάζει το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης (σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος), αλλά και η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου με ανάθεση αποκλειστικών αρμοδιοτήτων και μεταφορά αντίστοιχων  πόρων και προσωπικού για:

  • Την πρόνοια και την κοινωνική φροντίδα
  • Την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
  • Τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό
  • Την προσχολική αγωγή
  • Την απασχόληση
  • Την ισότιμη συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ

Αντ’ αυτού, καλούμαστε να τοποθετηθούμε σε ένα σχέδιο νόμου περιορισμένο αυστηρά στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Και αυτό από μια κυβέρνηση που εξήγγειλε, τόσο προεκλογικά όσο και ως κυβέρνηση την πρόθεσή της να προχωρήσει από το συγκεντρωτικό κράτος στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του 2020 υποσχόταν ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, της αποκεντρωμένης διοίκησης, των περιφερειών και των δήμων, μέσω νομοσχεδίου που θα ερχόταν ως το τέλος του 2020 για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Σύστησε, μάλιστα, και επιτροπή υπό τον καθηγητή Κοντιάδη και με συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης. Οι προτάσεις της επιτροπής αυτής ουδέποτε αξιοποιήθηκαν, αφού συνάντησαν σθεναρή αντίδραση από το σκληρό δεξιό πυρήνα σας.

  • Γιατί 43% +1 και όχι 42%+1 ; Μήπως για να μη θυμίζει το νόμο Παυλόπουλου;
  • Εμείς διαφωνούμε κάθετα με ο,τιδήποτε μικρότερο του 50 + 1% για την ανάδειξη Δημάρχου από την α’ Κυριακή
  • Διαφωνούμε με τη μείωση των αιρετών στα Δημοτικά, Κοινοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Μια μείωση που υπονομεύει την αναλογικότητα στην αντιπροσώπευση, σε συνδυασμό με την αύξηση των παραβόλων
  • Διαφωνούμε, από θέση αρχής, με την προχειρότητα και την απαξίωση με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις κοινότητες, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς θέλει να πετύχει. Ακούμε διαρκώς για τροποποιήσεις και έχουμε σταματήσει να μετράμε πόσες διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ρύθμισης έχει φέρει.

Ο νόμος θα ήταν πραγματικά χρήσιμος αν ρύθμιζε απευθείας τις αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων καθώς και το θέμα των πόρων, με ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων, κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη του Κινήματος Αλλαγής.

Σημασία για εμάς δεν έχει το φαίνεσθαι, αλλά η ουσία. Πώς μπορεί να αναβαθμιστεί ο ρόλος των αιρετών οργάνων των κοινοτήτων, ώστε να λειτουργούν ως κινητήριοι μοχλοί που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν το συνολικό δημοτικό έργο.

Όσον αφορά στην τροπολογία υπ.αριθμ. 910:

Καταρχήν, ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά ζητήματα διαφανούς διαχείρισης δημόσιας περιουσίας, δεν είναι δυνατόν να κατατίθεται ως τροπολογία σε ένα εντελώς άσχετο νομοσχέδιο.

Το κάνετε για να μην κινητοποιηθεί η αντιπολίτευση και να μην ενημερωθεί η κοινή γνώμη.

Και γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί δε θέλετε κανένα έλεγχο από τους ‘’ενοχλητικούς’’: την αντιπολίτευση στη Βουλή, τα ΜΜΕ, την κοινή γνώμη.

Και γιατί τα κάνετε όλα αυτά;

Γιατί θέλετε να κάνετε δουλειές κύριοι της κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος

Έχετε βάλει στο μάτι-εσείς και οι επιχειρηματίες που εκπροσωπείτε- όλα τα assets της δημόσιας περιουσίας για τα οποία ο ελληνικός λαός μάτωσε για να τα συντηρήσει και να τα αναπτύξει.

Δεν ξέρω αν έχετε τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμείς πάντως στο Κίνημα Αλλαγής θα παρακολουθούμε στενά όλες σας τις ενέργειες.

Δε θα αφήσουμε την περιουσία του ελληνικού λαού να γίνει προίκα για τους εκλεκτούς σας

Για πρώτη φορά:

  • Επιτρέπετε στο Υπερταμείο να μεταβάλλει τη διάρκεια του ΤΑΙΠΕΔ χωρίς έλεγχο του δημοσίου μέσω του κοινοβουλίου
  • Καταργείται κάθε έλεγχος στη διακυβέρνηση του Ταμείου, αφού μέχρι σήμερα οι σημαντικές παράμετροι εταιρικής διακυβέρνησης μεταβάλλονταν μόνο με νομοθετική ρύθμιση.
  • Η νέα δομή ενθαρρύνει εξωτερικές παρεμβάσεις στη διαχείριση του Ταμείου και της περιουσίας του

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αντί η Κυβέρνηση να συγκρουστεί με τον συγκεντρωτικό χαρακτήρα του κράτους, χάνει ακόμα μία πολύτιμη ευκαιρία να δώσει νέα πνοή στην Αυτοδιοίκηση.

Αντί να αποκεντρώσει την πολιτική και οικονομική εξουσία με μια σειρά αναγκαίων τομών, εξαντλείται σε έναν ακόμα εκλογικό νόμο που προσφέρεται απλά για να έρθει να τον αλλάξει το επόμενο κυβερνών κόμμα, εις βάρος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Αντί να απελευθερώσει δυνάμεις που θα αντιμετωπίσουν τις χρόνιες δυσλειτουργίες, περιορίζεται σε διευθετήσεις που εξυπηρετούν κοντόφθαλμες λογικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η ‘’φιλελεύθερη’’ Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει στην ανεξαρτησία των θεσμών και της αυτοδιοίκησης,  αλλά σε ένα πανίσχυρο κέντρο εξουσίας που με οξύμωρο τρόπο έχει βαφτίσει ‘’επιτελικό κράτος’’

Η Νέα Δημοκρατία δε θεωρεί την αυτοδιοίκηση ουσιαστικό τμήμα και πυλώνα του συστήματος δημοκρατικής διακυβέρνησης, με αυτοτέλεια πόρων και αρμοδιοτήτων.

Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε στα συστήματα σύγχρονης διακυβέρνησης, όπου ο έλεγχος και η θεσμική ισορροπία αποτελούν συστατικά στοιχεία της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών.

Και βασισμένοι σε αυτές τις αρχές, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για περισσότερη αποκέντρωση, ισχυρότερη αυτοδιοίκηση, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Την παντελή έλλειψη οράματος και σχεδιασμού για ένα νέο σύγχρονο μοντέλο αυτοδιοίκησης έθιξε με την Ομιλία του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ‘’εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών’’ στην Ολομέλεια της Βουλής, ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόφαση την αναγκαιότητα κατάργησης της απλής αναλογικής που έφερε ο ‘’Κλεισθένης’’ του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προτείνει ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για τη συνολική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, εγκλωβίζεται σε τεχνοκρατικού τύπου διατάξεις για το σύστημα εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Ο κ. Κατρίνης επεσήμανε ότι ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση δεν ενσωματώνει τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής χάρτας τοπικής αυτοδιοίκησης, παραλείποντας από κάθε συζήτηση την ανάγκη αυτόνομης λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τον ρόλο των κοινοτήτων και των τοπικών συμβουλίων, αυξάνει τα παράβολα συμμετοχής στα ψηφοδέλτια, υποσκάπτοντας την αντιπροσωπευτικότητα και δημιουργώντας ένα σύστημα ελιτισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα ήταν αποτελεσματικό αν ανέθετε απευθείας στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες και μετέφερε τους αντίστοιχους πόρους για την αξιοποίηση σε τομείς που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, η προσχολική αγωγή, η απασχόληση, το περιβάλλον.

‘’Το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί ριζικά με τον νέο εκλογικό νόμο για την ανάδειξη των οργάνων αυτοδιοίκησης διότι διαχρονικά στηρίζει τα συστήματα σύγχρονης διακυβέρνησης, όπου ο έλεγχος και η θεσμική ισορροπία αποτελούν συστατικά στοιχεία της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών. Στηρίζει την αντιπροσωπευτικότητα, την πραγματική αναλογικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να αντανακλάται η λαϊκή βούληση. Επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου των αιρετών οργάνων των κοινοτήτων, ώστε να λειτουργούν ως κινητήριοι μοχλοί που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν το συνολικό δημοτικό έργο. Δυστυχώς η Κυβέρνηση χάνει μια ακόμα ευκαιρία να δώσει νέα πνοή στην Αυτοδιοίκηση’’, τόνισε τέλος ο κ. Κατρίνης.

 

Back To Top