Skip to content

Παρεμβάσεις για προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Να δοθεί, επιτέλους, λύση στους δικαιούχους του προγράμματος‘’Νέοι Αγρότες’’ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι του προγράμματος ‘’Νέοι Αγρότες’’ του 2021, λόγω των αστάθμητων παραγόντων της κλιματικής αλλαγής, φέρνει στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, βασική και δεσμευτική υποχρέωση των δικαιούχων του προγράμματος είναι να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει του Ε3), που να προέρχονται από γεωργικές δραστηριότητες, τουλάχιστον ίσο με το 50% της τυπικής απόδοσης του προγράμματος. Όμως, ένας νέος αγρότης του οποίου η παραγωγή καταστράφηκε ή είναι μηδενική εξαιτίας διάφορων ζημιογόνων αιτιών που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά-χωρίς δική του υπαιτιότητα-δεν είναι σε θέση να εμφανίσει πωλήσεις από αγροτική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό ο Ηλείος βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να δεσμευθεί ότι θα δώσει λύση στο θέμα, ώστε να μην απενταχθούν οι δικαιούχοι από το πρόγραμμα.

Καθυστερούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των χαλαζόπληκτων στο Μουζάκι

Με μεγάλη καθυστέρηση και εκπρόθεσμα, αφού πέρασαν δύο σχεδόν μήνες από την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή από το Μιχάλη Κατρίνη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε τελικά απάντηση στον Ηλείο βουλευτή σχετικά με τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών σταφίδας και ελαιόδενδρων στο Μουζάκι που επλήγησαν από το θερινό χαλάζι.
Στην απάντησή του προς τον κ. Κατρίνη, που ζητούσε επιτάχυνση των διαδικασιών, ο υφυπουργός Δ. Σταμενίτης ομολογεί, ότι όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις, αλλά δεν υπάρχει ακόμα ούτε το αναγκαίο προσωπικό στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ προκειμένου να διεκπεραιώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και γι’ αυτό δρομολογείται η ενίσχυσή του με επιπλέον εποχικό προσωπικό. Στη συνέχεια, όπως δηλώνει ο αρμόδιος υφυπουργός, θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά τη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ, ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
«Δυστυχώς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και την ‘’πληρώνουν’’ οι αγρότες της Ηλείας. Για μία ακόμα φορά-μετά από μια μεγάλη καταστροφή-καθυστερούν οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις, ενώ τα έξοδα τρέχουν και οι αγρότες είναι χρεωμένοι. Νομίζει η κυβέρνηση ότι έχουν περιθώριο χρόνου να περιμένουν οι Ηλείοι αγρότες που καταστράφηκαν; Προφανώς όχι! Γι’ αυτό και θα επιμείνουμε να θυμίζουμε στο κράτος τις αυτονόητες και στοιχειώσεις υποχρεώσεις του απέναντι στον αγροτικό κόσμο» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημείωσε ότι θα συνεχίσει την πίεση για την επίσπευση της διαδικασίας και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις καταστροφών που συνέβησαν στην Ηλεία και έπληξαν τον πρωτογενή τομέα.

Back To Top