Skip to content

Πολλά τα ερωτήματα, λίγες οι απαντήσεις-ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΒΗΜΑ

Πολλοί βιάστηκαν να την ονομάσουν «γενιά των Τεμπών». Πώς φτάσαμε στο σημείο  να ονομαστεί μια ολόκληρη γενιά από ένα τραγικό δυστύχημα; Πώς αντιμετωπίζουν την νεολαία πολιτεία, κόμματα και κοινωνία;

Συνδέονται και πώς, φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα, όπως η δεκαετής οικονομική κρίση και η κρίση των θεσμών αλληλεγγύης;  Η έξαρση της σχολικής και εφηβικής βίας που τείνει να γίνει  καθημερινότητα, με την ιστορία της 12χρονής στον Κολωνό, την οποία κανείς δεν σκέφτηκε να υποστηρίξει, ούτε καν να προστατεύσει από τους εγκληματίες και τα κυκλώματα που την εκμεταλλεύονταν.  Ποιος διαμαρτύρεται και σε ποιόν; Τί περιμένει η νέα γενιά από τις προηγούμενες που έφτιαξαν μια χώρα άνιση και άδικη, στην οποία βασιλεύει η παραοικονομία, η αναξιοκρατία και η ανάδειξη των «κολλητών»;

Πολλά τα ερωτήματα και λίγες οι απαντήσεις. Όταν μιλάμε στα κόμματα για νεολαία, συνήθως εννοούμε τους νέους ψηφοφόρους. Ίσως συνιστά τον λόγο για τον οποίο ενώ αρκετοί νέοι είναι πολιτικοποιημένοι, τελικώς δεν πάνε να ψηφίσουν.

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών έβγαλε στην επιφάνεια μία όψη αυτών των σημαντικών, κοινωνικών διεργασιών. Μιας νεολαίας που μεγάλωσε στην κρίση, δεν έχει τις προσλαμβάνουσες και την αισιοδοξία μιας ευημερούσας-στο παρελθόν- χώρας, ενώ διατηρεί σημαντικές αμφιβολίες για το μέλλον της και τις προοπτικές της.

Στον δρόμο για τις εκλογές, παρά το ότι τα θέματα αυτά βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα,  δεν έχουν καταστεί σημαντικό κομμάτι της εκλογικής ατζέντας και των προτάσεων των κομμάτων, υποβαθμισμένα πίσω από κομματικούς καβγάδες για βίλες και οικόπεδα, για υποψηφίους και ψηφοδέλτια, για υποσχέσεις και παροχές.

Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε μία κυβέρνηση που προσπαθεί να πουλήσει ένα success story για επενδύσεις και ανάπτυξη που ούτε η ίδια πιστεύει, αν αναλύσει κάποιος τα λεγόμενα της. Και μια αξιωματική αντιπολίτευση που αδυνατεί να πείσει ότι αποτελεί την ορατή εναλλακτική, την ίδια στιγμή που δεν τολμά να κάνει αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της.

Αποτελεί ευθύνη της δημοκρατικής παράταξης να μιλήσει με τον πιο καθαρό και σαφή τρόπο προεκλογικά, αλλά κυρίως μακροπολιτικά, για την θέση και την παρουσία των νέων πολιτών στην Ελλάδα. Και συνιστά προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ να εγγυηθεί μια χώρα σύγχρονη, δημοκρατική, ανθεκτική, η οποία φροντίζει το μέλλον της.

 

 

 

 

Back To Top