Skip to content

Στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα με σημαντικά αυξημένα ποσοστά-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΄΄ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ΄΄

Κύριε Κατρίνη, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση, ωστόσο η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό. Σας προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πώς πιστεύετε μπορούν να ανατραπούν οι συσχετισμοί δεδομένου ότι το 2027 το ΠΑΣΟΚ θέλει να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση;

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να ανατραπεί το σημερινό παρηκμασμένο πολιτικό σκηνικό και οι συσχετισμοί του. Και ο τρόπος αυτός είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, αξιόπιστης και προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Αποδεδειγμένα, αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που τυπικά έχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτό το ρόλο.

Γιατί δεν έχει αξιοπιστία, δεν έχει ρεαλιστικές θέσεις. Ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια, μπορεί να φέρει πρόσκαιρα οφέλη αλλά νομοτελειακά κατεβάζει, όποιον τον χρησιμοποιεί, στα πραγματικά του μεγέθη. Αυτό συμβαίνει σήμερα με το ΣΥΡΙΖΑ.

Η δική μας ευθύνη, η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση αυτής της πρότασης. Γύρω από αυτή την πρόταση θα συσπειρωθούν ευρύτερες δυνάμεις και κυρίως οι νέες και δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά στην ‘’πολιτική κυριαρχία’’ της Νέας Δημοκρατίας θα σας έλεγα ότι δεν τη διαμορφώνουν τόσο τα αριθμητικά δεδομένα που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις. Αν δούμε τα λεγόμενα ποιοτικά ευρήματα θα διαπιστώσουμε ότι αυτή η ’’κυριαρχία’’ είναι επίπλαστη. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα όπως η ακρίβεια και η ασφάλεια των πολιτών, τότε η κυριαρχία αυτή κλονίζεται.

Παρά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής όπως φαίνεται δεν καρπώνεται αυτές τις απώλειες. Πως το εξηγείτε;

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γραμμικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ούτε είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι απλοϊκή και εκτός πραγματικότητας μια ανάλυση που θεωρεί ότι τα ποσοστά των απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μεταφέρονται αυτόματα στο ΠΑΣΟΚ.

Η διαμόρφωση ενός ισχυρού και πλειοψηφικού εναλλακτικού πόλου εξουσίας είναι μια μακρά, εξελικτική διαδικασία που απαιτεί αξιοπιστία, σοβαρότητα, επεξεργασμένες θέσεις και πολιτικές. Τα στοιχεία αυτά μόνο το ΠΑΣΟΚ τα διαθέτει.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ αυξάνει διαρκώς τις δυνάμεις του στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, κερδίζει συνεχώς έδαφος και συνομιλεί ξανά με ομάδες και σύνολα πολιτών που είχαν απομακρυνθεί. Προφανώς, στόχο μας αποτελεί μια σημαντική αύξηση των ποσοστών στις ευρωεκλογές, για να επιβεβαιωθεί η δυναμική μας.

Στο προσκλητήριο διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ ποιοί είναι οι αποδέκτες και για ποιούς υπάρχει face control;

Αποδέκτες είναι όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες. Οι πόρτες πρέπει να ανοίξουν για να συμπορευθούν μαζί μας όσοι το επιθυμούν και να επιστρέψουν οι χιλιάδες ψηφοφόροι μας που για διάφορους λόγους δεν μας επέλεξαν τα προηγούμενα χρόνια.

Το προσκλητήριο απευθύνεται κυρίως στη βάση, δεν υπάρχουν συμφωνίες κορυφής, δεν υπάρχουν συμφωνίες με ανθρώπους που αποδεδειγμένα αναζητούν καρέκλες και αξιώματα, υψώνοντας σημαίες ευκαιρίας.

Νομίζω ότι οι εκλογές στο Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δείχνουν το δρόμο. Όταν υπάρχουν αξιόπιστα πρόσωπα αλλά και ένα αξιόπιστο σχέδιο, τότε οι πολίτες δείχνουν τη στήριξη τους με τρόπο εκκωφαντικό που δεν αμφισβητείται.

Το ΠΑΣΟΚ έγινε μεγάλο και θα ξαναγίνει ο βασικός κορμός μιας μεγάλης και πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης, απευθυνόμενο στην κοινωνία και ιδίως στις πιο ζωντανές, δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις της.

 

Τι άποψη έχετε για τους χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη; Πεδίο συνεννόησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει και σε τι επίπεδο;

Ο κ.Κασελάκης πιστεύει ότι μπορεί να αναστρέψει την καθοδική δυναμική του κόμματος του, με συκοφαντικούς ισχυρισμούς εις βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι η τοξικότητα και η εχθροπάθεια οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Στις ευρωεκλογές θα επιβεβαιωθεί η στήριξη των πολιτών στην αυτόνομη πορεία και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα με σημαντικά αυξημένα ποσσοτά, θα αναλάβει την ευθύνη ανασυγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Όπως είπα και πριν, απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες χωρίς αποκλεισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ έχει προγραμματικές προτάσεις, έχει θέσεις. Άλλοι δεν έχουν και ψαρεύουν σε θολά νερά.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η ΝΔ δείχνει το δρόμο της αποχής, ο ΣΥΡΙΖΑ της κομματικής πειθαρχίας. Το ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει;

Σε ζητήματα δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα ούτε από τη Νέα Δημοκρατία ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι επιλογές μας καθορίζονται από τις αρχές μας και όχι από μικροκομματική στρατηγική.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιούν αυτά τα ζητήματα.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί όταν και αν υπάρχει ένα κείμενο, ένα σχέδιο νόμου.

Για το ΠΑΣΟΚ το συγκεκριμένο ζήτημα δεν συνδέεται με κομματική πειθαρχία, δεν έχει καταστεί υπαρξιακο ζήτημα, όπως για κάποιους άλλους.

Θεωρώ ότι ακόμα και αν υπάρχει καλή πρόθεση για την ανάγκη μιας θεσμικής παρέμβασης ήδη έχει γίνει μεγάλη ζημιά. Τη ζημιά την έχει προκαλέσει η επικοινωνιακού χαρακτήρα εργαλειοποίηση του συγκεκριμένου θέματος από τον Πρωθυπουργό.

Υπάρχει ζήτημα πλέον κοινοβουλευτικής τάξης. Ο κ. Μητσοτάκης για να μην αποτυπωθεί η αποδοκιμασία των βουλευτών του και η απώλεια της δεδηλωμένης, τους καλεί σε αποχή και περιμένει από τα άλλα κόμματα να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Ο στόχος για τις ευρωεκλογές ποιος είναι και με τι αφήγημα θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες;

Ο στόχος είναι να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ, να επιβεβαιωθεί η δυναμική που το κατατάσσει πλέον ως δεύτερο κόμμα και ως την πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση με ένα ανάλογο ποσοστό στις ευρωεκλογές που θα πιστοποιεί την δυναμική αυτή.

Αυτό θα αποτελεί όχι μόνο μια νέα πραγματικότητα αλλά και μια νέα συνθήκη για την επόμενη μέρα, ένα πρόκριμα για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διαμορφώσουν μια νέα και πλειοψηφική δημοκρατική παράταξη.

Το δικό μας αφήγημα έχει αξιοπιστία, αποτυπώνεται στις ρεαλιστικές προγραμματικές προτάσεις που έχουμε διαμορφώσει και αφορούν στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών. Οι τιμές στα ράφια ροκανίζουν τα εισοδήματα. Κατηγορείτε την κυβέρνηση για καθυστερημένα αντανακλαστικά. Εάν είχατε να διαχειριστείτε εσείς το πρόβλημα τι πρωτοβουλίες θα αναλαμβάνατε;

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει. Και μιλάμε για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η χώρα και οι πολίτες εδώ και 2,5 χρόνια.

Οι τιμές στα  βασικά είδη διατροφής έχουν αυξηθεί 30% μέσα σε δύο χρόνια, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα  καταγράφει σταθερά διψήφιο ποσοστό εδώ και ενάμιση χρόνο.

Έλεγχοι δεν γίνονται, η αισχροκέρδεια καλπάζει ανενόχλητη, ενώ η κυβέρνηση στηρίζεται στην ακρίβεια για να παρουσιάζει αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνουν :

– Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής  όπως έγινε σε άλλες χώρες και είχε αποτέλεσμα (Πορτογαλία, Πολωνία, Κύπρος κ.α.)

– Εντατικούς ελέγχους στην αγορά

– Θεσμοθέτηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Καταναλωτή με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα έχει αποτελεσματική λειτουργία

-Ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που σήμερα είναι υποστελεχωμένη

-Επαναφορά του ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους

-Μηδενικό ΦΠΑ και διατίμηση σε αναγκαία είδη, όπως το βρεφικό γάλα

 

 

 

Back To Top