Skip to content

Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτόνομη πορεία – Οι συνεργασίες γίνονται στη βάση, στην κοινωνία-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Newsbeast

Το ΠΑΣΟΚ έχει δύο σημαντικούς λόγους να χαμογελά. Ο ένας σχετίζεται με τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο άλλος με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ που τον έχουν φέρει σε πτωτική πορεία. Η μεγάλη κρίση στην αξιωματική αντιπολίτευση και το ντόμινο των εξελίξεων, προσφέρουν απλόχερα μια ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ: να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί. «Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερά ανοδική πορεία και αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη πολιτική πρόταση και παρουσία απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στον κ. Μητσοτάκη», λέει στο Newsbeast ο Μιχάλης Κατρίνης.

Βρεθήκαμε με τον βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε ένα (καλά κρυμμένο) εστιατόριο που διατηρεί συντοπίτης του στην καρδιά της Αθήνας. Η συζήτηση ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και έκλεισε με τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες του. Κάτι μεταξύ ορεκτικών και κυρίων πιάτων, δηλαδή. Ο Μιχάλης Κατρίνης απάντησε στις ερωτήσεις και με το θεσμικό του ρόλο, σημειώνοντας, ουσιαστικά, πως δεν υπάρχει η προοπτική συνέργειας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών, με τις όποιες τύψεις έχει λόγω των αυξημένων καθηκόντων λόγω της πολιτικής.
– Ο Ανδρέας Παπανδρέου πουλάει σήμερα στους νέους;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όσο και αν φαίνεται σε κάποιους παράδοξο, έχει αποκτήσει μυθολογικά χαρακτηριστικά στους νέους ανθρώπους. Όσοι μάλιστα σκύβουν πάνω στο έργο και στη ζωή του, όσοι τον διαβάζουν και τον μελετούν γοητεύονται από αυτή τη συναρπαστική προσωπικότητα που μετέτρεψε το σύνθημα για «αλλαγή» σε πράξη.

– Αν το ΠΑΣΟΚ δεν πήγαινε καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ήταν πιο εύκολο να συνεργαστείτε με το ΣΥΡΙΖΑ;

Έχουμε αυτόνομη πορεία. Το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ενίσχυσε τις δυνάμεις του. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ για τέταρτη στη σειρά εκλογική αναμέτρηση ηττήθηκε, έχει εμφανή σημεία υποχώρησης. Από εκεί και πέρα δεν εφησυχάζουμε. Αντίθετα, ενισχύεται ακόμα περισσότερο ο στρατηγικός μας στόχος που είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής και αξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης που θα αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά και θα εκφράσει όλους τους Έλληνες. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι συνεργασίες γίνονται στη βάση, στην κοινωνία. Και αυτό επιβεβαιώθηκε με την εκλογή του Χάρη Δούκα στο Δήμο Αθηναίων.
– Θα είναι αποτυχία αν δεν γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες εθνικές εκλογές – όποτε γίνουν;

Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερά ανοδική πορεία. Αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη πολιτική πρόταση και παρουσία απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στον κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει διαλυτικά στοιχεία, το ΠΑΣΟΚ έρχεται για να καλύψει αυτό το κενό. Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την πολιτική δύναμη που στέκεται με αξιοπιστία απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και αυτό θα επιβεβαιωθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που είναι οι ευρωεκλογές. Αποτελεί την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που αποκτά καθημερινά ευρύτερη στήριξη και αποδοχή και δίνει διέξοδο στους πολίτες απέναντι στον «μονόδρομο Μητσοτάκη».

– Αν είχατε τη δυνατότητα να περάσετε άμεσα μια μεταρρύθμιση που θα έκανε την καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη και το κράτος πιο λειτουργικό, ποια θα ήταν;

Χωρίς δεύτερη συζήτηση, η αυτοματοποιημένη απονομή των συντάξεων. Είναι τραγικό άνθρωποι που δούλεψαν μια ζωή, που πλήρωναν εισφορές να περιμένουν μήνες ή και χρόνια για να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Και ακόμα πιο τραγικό, να αναζητούν πολιτική διαμεσολάβηση για να τους αποδοθεί πιο σύντομα η σύνταξή τους.
– Θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά στη μείωση του αριθμού των βουλευτών, πχ από 300 σε 200;

Ο λαϊκισμός απαιτεί εύκολες απαντήσεις, αλλά εγώ έχω άλλη φιλοσοφία. Πέρα από τον αριθμό των βουλευτών, το ζητούμενο σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι η αντιπροσώπευση. Οι βουλευτές που εκλέγονται να εκπροσωπούν όχι μόνο τους πολίτες αλλά και γεωγραφικά σύνολα. Αν τηρείται αυτή η βασική προϋπόθεση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα.

– Τι ρόλο παίζουν για εσάς προσωπικά οι συνεργάτες του πολιτικού σας γραφείου;

Είναι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο, τους ίδιους στόχους, τις ίδιες αγωνίες. Για μένα αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μέρος της οικογένειάς μου. Έτσι τους βλέπω, έτσι τους ζω καθημερινά.

– Οδοντίατρος ή πολιτικός;

Είχα επάγγελμα πριν μπω στην πολιτική και όταν φύγω θα επιστρέψω πάλι σε αυτό.

– Ένας πολιτικός χρειάζεται να είναι και συγκρουσιακός ή είναι μια ντεμοντέ τακτική;

Ένας πολιτικός οφείλει να μιλάει με γωνίες, να γίνεται και δυσάρεστος όταν πρέπει να πει αλήθειες. Από εκεί και πέρα, κάποιοι που αυτοπροσδιορίζονται ως συγκρουσιακοί προσφέρουν περισσότερο θέαμα παρά ουσία, αναζητούν τις ατάκες και όχι τις λύσεις. Αυτό, όμως, δεν είναι πολιτική. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η αδιέξοδη και επιφανειακή συγκρουσιακή λογική δημιουργεί διχαστικό κλίμα.
– Δέκα ονόματα, μια φράση για το καθένα

Κατερίνα Σακελλαρόπουλου: Θεσμική προσήλωση στην εκτέλεση των καθηκόντων της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαθέτει επαγγελματισμό στην πολιτική του λειτουργία, χωρίς, όμως, γείωση με την κοινωνία. Λειτουργεί ως κληρονόμος εξουσίας.

Στέφανος Κασσελάκης: Η υπερέκθεση στη δημοσιότητα και η έλλειψη πολιτικού περιεχομένου αποκαλύπτει το πραγματικό πολιτικό του μέγεθος.

Αλέξης Τσίπρας: Επικοινωνιακό χάρισμα που δεν τον βοήθησε στην εφαρμοσμένη πολιτική. Πολλές υποσχέσεις που έμειναν κενές περιεχομένου.

Νίκος Ανδρουλάκης: Είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ένας άνθρωπος μεθοδικός, με ευρωπαϊκή εμπειρία και σύγχρονη σκέψη. Πιστώνεται τη σταθερή πορεία ανόδου του ΠΑΣΟΚ.

Φώτη Γεννηματά: Αποτελεί πλέον μυθικό πρόσωπο για το ΠΑΣΟΚ. Κράτησε όρθια την παράταξη σε δύσκολες εποχές. Άξια θαυμασμού για τη δύναμη και την κατάθεση ψυχής.

Γιώργος Παπανδρέου: Πολίτης του κόσμου με μεγάλη διεθνή εμπειρία. Είχε πάντα νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες που δεν περνούσαν απαρατήρητες.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Άνθρωπος με επιστημονικό και μορφωτικό εκτόπισμα. Ο πιο ταλαντούχος κοινοβουλευτικός των τελευταίων ετών.

Ανδρέας Λοβέρδος: Έχει κάνει τις επιλογές του εδώ και πολύ καιρό. Είναι επιλογές που κινούνται εκτός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Γιάννης Στουρνάρας: Σοβαρός και αποτελεσματικός τεχνοκράτης, σταθερός και αξιόπιστος συνομιλητής των ευρωπαϊκών θεσμών.

– Μετανιώνετε για το χρόνο που παίρνετε από την οικογένειά σας και τον διαθέτετε στην πολιτική;

Έχετε βάλει στόχο να βγάλετε πάλι στην επιφάνεια τις τύψεις που νιώθω απέναντι στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου. Θα σας πω κάτι: παρά τις δεδομένες ενοχές που νιώθω όταν δεν τους αφιερώνω το χρόνο που πρέπει, δεν το έχω μετανιώσει. Ξέρετε γιατί; Γιατί πολύ απλά η γυναίκα μου και τα παιδιά μου, δεν μου έχουν αφήσει ούτε για μία στιγμή το περιθώριο να το μετανιώσω. Είναι δίπλα μου και με στηρίζουν. Μοιράζονται μαζί μου τα πάντα, κάθε προσπάθεια μου είναι και δική τους, την κάνουν δική τους.

– Πότε είναι η τελευταία φορά που μπήκατε σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Την προηγούμενη εβδομάδα. Μένω στο Χαλάνδρι και με το μετρό έχω πολύ πιο εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας.

– Πώς οραματίζεστε τη θέση και το ρόλο σας στην ελληνική πολιτική σκηνή την επόμενη δεκαετία;

Για μένα ο στόχος μου είναι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες και ευκαιρίες στους νέους, μια κυβέρνηση μεγάλων αλλαγών. Με αυτή την προοπτική θα μπορώ και εγώ να είμαι περισσότερο αποτελεσματικός και χρήσιμος για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν θα αλλάξω το χαρακτήρα μου, τις αρχές μου, τους φίλους με τους οποίους είμαστε μαζί μια ζωή. Ξέρετε… δεν είναι όλα πολιτική.

Back To Top