Skip to content

Το ΠΑΣΟΚ είναι η αντιπολίτευση που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Μητσοτάκη- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ NEWS247

Στις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως και συνολικά της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική πολιτική η Νέα Δημοκρατία επικαλείται το πλειοψηφικό ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ποια είναι η δική σας απάντηση;

Κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν συνιστά νομιμοποίηση λανθασμένων επιλογών ή αλαζονικών συμπεριφορών και πολύ περισσότερο δεν συνιστά λευκή επιταγή σε μια κυβερνητική εξουσία για να κάνει ό,τι θέλει.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου που έδωσαν ένα συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα πέρασαν, τα προβλήματα, όμως, παραμένουν και θα παραμείνουν και την επόμενη μέρα.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να μιλάμε για προβλήματα όπως η ακρίβεια, η απειλή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων , ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός . Δεν θέλει να μιλάμε για όλα αυτά, γιατί πολύ απλά της χαλάνε το αφήγημα. Δεν θέλει να μιλάμε ούτε για τα κρίσιμα εθνικά θέματα, για τα οποία δεν υπήρχε καμία συζήτηση στις εκλογές του Μαϊου.

Διακρίνεται στην προεκλογική περίοδο μία «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνθήκη αυτή όμως μήπως συμβάλει στην διαμόρφωση ενός πολιτικού σκηνικού του 1, 5 κόμματος;  

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το πολιτικό σκηνικό που περιγράφετε είχε διαμορφωθεί πολύ πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, λόγω της ανεπάρκειας του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει το ρόλο του, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και της αδυναμίας του να πείσει τους πολίτες ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε και αποδεικνύεται ο εύκολος αντίπαλος του κ.Μητσοτάκη. Άρα, το σκηνικό αυτό δεν δημιουργήθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά επικυρώθηκε από αυτό.

Από εκεί και πέρα, η ίδια η φύση αλλά και η κοινοβουλευτική δημοκρατία απεχθάνονται το κενό. Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται μια αξιόπιστη, συγκροτημένη και αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.  Η αντιπολίτευση αυτή απαιτεί προγραμματικές προτάσεις, επιχειρήματα και όχι κραυγές . Απαιτεί καταρτισμένα και φερέγγυα πρόσωπα με συγκροτημένο πολιτικό λόγο και όχι ακραίες φωνές.

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι η αντιπολίτευση που θα φέρει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία και τον κ.Μητσοτάκη. Άλλωστε,η συντηρητική παράταξη δείχνει ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ φοβάται, για αυτό άλλωστε έχει επιστρατεύσει τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

Η δημοκρατική παράταξη οφείλει και πάλι να διαμορφώσει μια πειστική και πλειοψηφικήμέσα στην κοινωνίαπρόταση διακυβέρνησης. Γιατί η αντιπολίτευση δεν ελέγχει μόνο την κυβέρνηση, πρέπει να συνιστά και ελπίδα για τον πολίτη και την επόμενη μέρα.

Η ύφεση απειλεί την ΕΕ, την ώρα που τα επιτόκια συνεχίζουν την ανιούσα. Στην πρόκληση αυτή πώς απαντά το ΠΑΣΟΚ;

Η άνοδος των επιτοκίων δεν δυσκολεύει μόνο το δανεισμό της χώρας με ευνοϊκούς ή αν θέλετε ανεκτούς όρους, αλλά συνιστά και ένα δυσβάσταχτο βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επωμίζονται ένα επιπλέον, δυσβάσταχτο κόστος. Ο κ. Μητσοτάκης τους υποσχέθηκε στήριξη, αλλά από τους 400.000 συνεπείς δανειολήπτες, μόλις 3.842 έχουν λάβει επιδότηση επιτοκίου…

Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την ακρίβεια αλλά και με την αδυναμία διαχείρισης του τεράστιου ιδιωτικού χρέους με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 270 δις και διογκώνεται μήνα με τον μήνα, αφού όλα τα εργαλεία αντιμετώπισης που ψήφισε η ΝΔ απέτυχαν παταγωδώς, εις βάρος των δανειοληπτών και οφειλετών που απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να συζητάμε για όλα αυτά. Όπως είναι δεδομένο ότι έχει επιλέξει το ρόλο του παθητικού θεατή, καθυστερεί να πάρει αποφάσεις και διευκολύνει τους ισχυρούς, όπως στην περίπτωση της φορολόγησης των διυλιστηρίων ή δεν εφαρμόζει αποφάσεις , όπως στην περίπτωση της φορολόγησης των εταιρειών ενέργειας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόταση που περιλαμβάνει την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και την στοχευμένη επιδότηση επιτοκίου των στεγαστικών δανείων των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Η πρόταση αυτή δεν είναι ούτε υβριδική ούτε ανέφικτη. Εφαρμόστηκε στην Ισπανία.

Φαίνεται και ακούγεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν ένα μίνιμουμ “παρονομαστή” κοινών θέσεων για ανισότητες και φορολογική πολιτική. Τελικά μήπως ήταν “λάθος” ο ενταφιασμός της απλής  αναλογικής;

Η λειτουργία της απλής αναλογικής έχει ως προϋποθέσεις τον πολιτικό διάλογο και την προγραμματική σύγκλιση. Τι από όλα αυτά υπήρξε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισε την απλή αναλογική με όρους κομματικής και εκλογικής αριθμητικής και έχει τεράστια ευθύνη για την απαξίωση της απλής αναλογικής.

Επειδή μιλήσατε για τον ‘’ενταφιασμό’’ της απλής αναλογικής, θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι ο ίδιος ο κ.Τσίπρας ήταν αυτός που την ενταφίασε, χαρακτηρίζοντας την απλή αναλογική ως προσωπικό του λάθος.

Όταν σε κορυφαία θεσμικά ζητήματα κυριαρχούν οι προσωπικές και ιδιοτελείς στρατηγικές, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από τη διαπίστωση ενός προσωπικού λάθους.

Θεωρώ, σε κάθε περίπτωση, ότι η διαμόρφωση μιας σοβαρής, εναλλακτικής και πειστικής πρότασης διακυβέρνησης δεν είναι ζήτημα εκλογικού συστήματος.

Δεν ακούμε εσχάτως στη συζήτηση για αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία. Το νέο παραγωγικό μοντέλο τελικά πώς θα χτιστεί;

Πολύ φοβάμαι ότι με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας  χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία,αφού με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα έπρεπε να διαμορφώσουμε ένα νέο, βιώσιμο και ανθεκτικό παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα.

Η Νέα Δημοκρατία διαμόρφωσε ή επικύρωσε ένα σχέδιο, που προφανώς άλλοι ετοίμασαν, για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στα μέτρα των ισχυρών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 50% των δανείων του Ταμείου έχει δοθεί σε μόλις 136 επιχειρήσεις, σε μια χώρα που υπάρχουν 800.000 επαγγελματικά ΑΦΜ!

Καμία μέριμνα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστεί, καμία μέριμναγια παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, κανένα ενδιαφέρον για την εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας με το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ αλλά και τον αναπτυξιακό νόμο σκιαγραφούν μια ελληνική οικονομία στην οποία δικαίωμα στην ανάπτυξη θα έχουν οι λίγοι και όχι οι πολλοί. Και σε αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Πώς απαντά το ΠΑΣΟΚ σε δυο κομβικά ζητήματα της εποχής – στεγαστικό κι έλλειψη εργατικών χεριών;

Θα σας απαντήσω με στοιχεία: αυτή τη στιγμή στην Πορτογαλία κατασκευάζονται 26.000 κοινωνικές κατοικίες με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ το ίδιο γίνεται  στην Ισπανία και την Ιταλία. Στην Ελλάδα, ο κ.Μητσοτάκης είχε άλλες προτεραιότητες, τη στιγμή μάλιστα που το στεγαστικό αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.Ο νόμος-πυροτέχνημα Μητσοτάκη για φθηνά δάνεια σε νέα ζευγάρια αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία των αιτούντων, λόγω των προϋποθέσεων, των αυστηρών κριτηρίων και της αδυναμίας εύρεσης του κατάλληλου ακινήτου.

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρώτο έθεσε το πολύ σημαντικό αυτό κοινωνικό ζήτημα στη δημόσια συζήτηση, έχει προτάσεις που περιλαμβάνουν:

-Την δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών με φθηνό ενοίκιο σε νέους, οικογένειες και φοιτητές.

-Φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να ανακαινίσουν κενές κατοικίες και να τις διαθέσουν για μακροχρόνια ενοικίαση.

-Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του δημοσίου.

μεση επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη εργατών γης που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα, το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα καθιστά ελκυστική αυτή τη μορφή εργασίας, ώστε όσοι έρθουν να εργαστούν να δουλεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πλαίσιο αυτό επικεντρώνεται στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στη δίκαιη αμοιβή, στην ασφαλιστική κάλυψη  και στην κοινωνική προστασία.

Μείωση εμμέσων φόρων ή αύξηση φόρων κεφαλαίου; Ποια είναι η λύση και πώς θα “κλειδώσετε” αναγκαία έσοδα σε μια περίοδο “αναιμικής” ως φαίνεται ανάπτυξης;

Είναι καιρός να απομυθοποιηθεί η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί τα φορολογικά έσοδα στηρίζονται κατά κύριο λόγο στους έμμεσους φόρους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει βούληση της Νέας Δημοκρατίας ούτε να φορολογήσει τον πλούτο, αλλά ούτε και να ελέγξει τη φοροδιαφυγή.

Και, όπως όλοι γνωρίζουν,  οι έμμεσοι φόροι είναι αυτοί που ‘’ροκανίζουν’’ το εισόδημα των νοικοκυριών, της μεσαίας τάξης και των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ύψους 3,99δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πολίτες από το ΦΠΑ το 2022 και 5 δις αθροιστικά τα δύο τελευταία χρόνια μαζί με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Το φορολογικό σύστημα εντείνει τις ανισότητες, δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, των διυλιστηρίων και των τραπεζών, οι οποίες αποκόμισαν πάνω από 700 εκατ. ευρώ επιπλέον κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2023.

Σε ό,τι αφορά στα μερίσματα , είναι καιρός να αποκαλυφθούν τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας, να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το ποιους ευνοεί ο χαμηλός συντελεστής στα μερίσματα. Θα αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα:

-Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ, πληρώνει φόρο 23.000€ αλλά ένας  που εισπράττει μέρισμα 70.000 ευρώ πληρώνει μόνο 3.500 ευρώ.

Εάν εισπράττεις μέρισμα 100.000 ευρώ, πληρώνεις 5% φόρο. Εάν εισπράττεις από ενοίκια 35.000 ευρώ, πληρώνεις 45% φόρο.

Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με κραυγαλέες ανισότητες. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει κλιμακωτή φορολόγηση των μερισμάτων, 5% μέχρι τις 50.000, 10% για το ποσό μεταξύ 50.000-100.000 και 15%  για το ποσό πάνω από 100.000.

Η ΝΔ αδυνατεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, αποφεύγει να φορολογήσει τα υπερκέρδη και μεταφέρει το φορολογικό βάρος στην πλάτη της μεσαίας τάξης, μέσα από τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό είναι κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό, με την ακρίβεια να παραμένει και να διαβρώνει καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Back To Top