Skip to content

Αναγκαία μια «νέα αρχή»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν αρκετές και συγκεκριμένες υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την εισοδηματική πολιτική και με κάποια από τα μέτρα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχει, όμως, και καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση άλλα περίμενε και άλλα βρήκε και γι’ αυτό προχώρησε σε μέτρα που δεν είχε προαναγγείλει…

Τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση -Φορολογικό, εισοδηματική πολιτική και Ασφαλιστικό- δεν εξαγγέλλονται… εν κενώ, αλλά μέσα σε ειδικές συνθήκες μιας σκληρής οικονομικής συγκυρίας, όπου η χώρα για διάφορους λόγους έχει βρεθεί στο χείλος του γκρεμού.

Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε με τίποτα να αγνοήσουμε αυτήν την κατάσταση.

Η κυβέρνηση οφείλει να «βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο» και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα αρχή… Οι συντάξεις, οι μισθοί και γενικά η λειτουργία του κράτους πληρώνονται με δανεικά, τα οποία είναι πολλά και έχουν συσσωρευτεί και γι΄αυτό οι δανειστές μας ζητούν, για να μας δανείσουν περαιτέρω, επιτόκια σχεδόν τοκογλυφικά. Με τη σειρά τους αυτά συσσωρεύουν μεγαλύτερα χρέη κ.ο.κ., μέχρι που η «φούσκα» του χρέους θα σκάσει αν δεν δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Με δύο λόγια, αυτή είναι η περιγραφή της κατάστασης.

Και γι’ αυτήν την κατάσταση φταίμε όλοι εμείς και κυρίως ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος χρόνια τώρα και ιδίως με τις «εγκληματικές» πράξεις και παραλείψεις της η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ.

Φυσικά τα μέτρα και οι σχεδιασμοί δεν φτάνουν. Χρειάζονται κι άλλα για ν’ αποδώσει η νέα προσπάθεια όσα μπορεί και πρέπει. Μα πάνω από όλα απαιτείται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι- παρά τη δύσκολη αυτή συγκυρία- δείχνουν να εμπιστεύονται και να αποδέχονται τις μέχρι τώρα ενέργειες του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Αυτά που τουλάχιστον αναγνωρίζεται είναι πως αυτή τη φορά επιχειρείται πράγματι μια σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση, άσχετα από επιμέρους αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις που φυσικό είναι να υπάρχουν.

Βασικό στοιχείο της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα, αποφάσεις και πρακτικές που όχι μόνο θα έχουν ως στόχο τη φοροδιαφυγή, αλλά είναι και βέβαιο ότι θα την περιορίσουν.

Στον αντίποδα και προκειμένου να ανταποκριθεί ο πολίτης σε αυτήν τη «νέα εθνική προσπάθεια» θα πρέπει να καταλάβει ότι περιορίζεται η διαφθορά και η σπατάλη στον κρατικό μηχανισμό.

Γι’ αυτό προωθούμε νέες συγχωνεύσεις Οργανισμών και θέσεων στο Δημόσιο τομέα ενώ συγχρόνως τίθεται νέο πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα, τις δαπάνες των βουλευτών και υποψήφιων βουλευτών καθώς και στο πόθεν έσχες.

Περισσότερο, όμως, από όλα αυτά το θέμα θα κριθεί στην ικανότητα των μηχανισμών είσπραξης και κυριότερα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους και να στηρίξουν τους οικονομικά ασθενείς στην λυσσώδη επίθεση των ισχυρών.

Ζητάμε, λοιπόν, την συστράτευση όλων των πολιτών και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, προκειμένου να καταδείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά γράμμα και γενικότερα να κάνουμε μια «νέα αρχή» για τον τόπο μας.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: Πατρίς

Μιχάλης Κατρίνης

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο