“Την Κυριακή οι δημοκρατικοί πολίτες, με τη συμμετοχή και με την ψήφο τους, πρέπει να…
Κήρυξη του δέλτα του Αλφειού ως προστατευόμενη περιοχή – Άμεσες παρεμβάσεις στο φράγμα και στην κοίτη του ποταμού
Άμεση παρέμβαση στην Υπουργό Περιβάλλοντος πραγματοποίησε ο βουλευτής του Νομού μας, Μιχάλης Κατρίνης, για εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την ανακήρυξη της περιοχής του Δέλτα του Αλφειού σε προστατευόμενη περιοχή καθώς και οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλφειού μέχρι το Δέλτα του.
Παράλληλα, ζήτησε χορήγηση ενισχύσεων από την Κυβέρνηση για άμεσες παρεμβάσεις στο φράγμα του ποταμού και την κοίτη του, προκειμένου να αποφευχθούν νέες πλημμύρες και καταστροφές στις περιουσίες των παραγωγών. Θα πρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμού ελέγχου- δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας- προκειμένου να αποτρέψουμε ανθρώπινες δραστηριότητες, που ασκούνται με έντονο βαθμό και έχουν άμεσες συνέπειες τη μετατόπιση της παραποτάμιας βλάστησης από την περιοχή των εκβολών προς την περιοχή του φράγματος, αμμοληψίες και χαλικοληψίες, εκχερσώσεις και γενικότερα αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή των αμμοθινών.
Είναι γνωστή στους κατοίκους, περιηγητές και τοπικούς φορείς η βιοποικιλότητα και η μεγάλη περιβαλλοντική σημασία του ποταμού Αλφειού και ιδιαίτερα η περιοχή του Δέλτα του, η οποία καταλαμβάνει 5770 εκτάρια και εκτείνεται από την Δυτική Πελοπόννησο μέχρι τις εκβολές του στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από διαφορετικούς τύπους οικοτόπων με ποικιλία τύπων βλάστησης μικρών εκτάσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από 9 τύπους οικοτόπων σύμφωνα με το παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ ΕΟΚ.
Παρά την τεράστια περιβαλλοντική του σημασία και το γεγονός ότι αποτελεί σημαντικότατο κρίκο στην αλυσίδα υγροτόπων της Δυτικής Ελλάδος έχει περιοριστεί κατά πολύ η έκταση της περιοχής του Δέλτα του Αλφειού, καθώς έχει μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα η ιζηματογέννηση και η βλάστηση υποβαθμίζεται συνεχώς λόγω κυρίως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων.
Παρόλο που η εν λόγω περιοχή ήταν στον προτεινόμενο επιστημονικό κατάλογο των προστατευομένων οικοτόπων και η περιβαλλοντική αξία της περιοχής επιβεβαιώνεται από δεκάδες μελέτες εντούτοις δεν εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο «NATURA».
Από την άλλη, οι παραποτάμιες συστάδες υλοτομούνται συνεχώς ενώ σπάνια είδη δένδρων περιορίζονται ακόμη περισσότερο και αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες συγχρόνως ασκούνται με έντονο βαθμό και περιλαμβάνουν κυρίως την ύπαρξη του φράγματος του Αλφειού, με άμεσες συνέπειες τη μετατόπιση της παραποτάμιας βλάστησης από την περιοχή των εκβολών προς την περιοχή του φράγματος, αμμοληψίες και χαλικοληψίες, εκχερσώσεις και γενικότερα αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή των αμμοθινών, καθώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην περιοχή.
Όπως γίνεται αντιληπτό, από την ασύδοτη κατάσταση που επικρατεί στη ζώνη του ποταμού και στο Δέλτα του είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων, γεγονός που προϋποθέτει την ένταξη της ευρύτερης περιοχής σε καθεστώς πλήρους προστασίας. Με βάση τα παραπάνω αλλά και τις πρόσφατες εξαγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανασυγκρότηση της Ηλείας κρίνεται επιτακτική η άμεση ένταξη της περιοχής σε καθεστώς προστασίας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: Πρωινή και στην εφημερίδα: Ενημέρωση την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010