Skip to content

Εισήγηση στον Προϋπολογισμό 2012

Την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα ασφαλής και να διατηρήσει την ευημερία της, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο τη χρεοκοπία και εξασφαλίζοντας την παραμονή της στην Ευρωζώνη τόνισε στην ομιλία του στη συζήτηση της Ολομέλειας για τον Προϋπολογισμό του 2012 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτή τη συζήτηση, όλοι θα θέλαμε να ήμασταν σε θέση να πούμε ευχάριστα πράγματα αντί να μιλήσουμε ξανά για δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις. Ωστόσο, στην προετοιμασία των οικονομικών στοιχείων για το 2012 βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που μπορούμε να υπερβούμε και σταδιακά να ανατρέψουμε μόνον στη βάση της αλήθειας».

Τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ο πρώτος μετά από χρόνια που θα οδηγήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Κατρίνης μίλησε για τις καίριες παρεμβάσεις και τις τομές που προηγήθηκαν προκειμένου η χώρα μας να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την έξοδό της από την κρίση και να μετατραπεί από παραγωγό ελλειμμάτων και διαχειριστή χρέους σε δημιουργό πλεονασμάτων και φορέα αξίας.

Επεσήμανε πως χάρη σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε έμπρακτα από τον ελληνικό λαό, η χώρα κατόρθωσε να ξεπεράσει μια οριακά κρίσιμη κατάσταση και να αποφύγει τα χειρότερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τα δύο τελευταία χρόνια έγινε μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, με τεράστιο πολιτικό, ιδεολογικό και προσωπικό κόστος για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Μια προσπάθεια επώδυνη αλλά αποτελεσματική, που οδήγησε τελικά στη διακομματική στήριξη ενός νέου πολιτικού πλαισίου».

Χαρακτηρίζοντας τις στιγμές ιστορικές, ο κ. Κατρίνης είπε πως: «Με τον προϋπολογισμό αυτό η Ελλάδα επιλέγει να παραμείνει στο ευρώ και στην ενωμένη Ευρώπη, υπερασπίζοντας τις πιο πετυχημένες στρατηγικές επιλογές της» στην κατεύθυνση της διαφύλαξης της κοινωνικής ειρήνης, της σταθερότητας και της εθνικής ακεραιότητας. Προδιαγράφοντας τα επόμενα βήματα της χώρας ως επώδυνα αλλά όχι αδιέξοδα, τόνισε πως μπροστά μας έχουμε «.. έναν δρόμο γεμάτο δομικές αλλαγές που κλονίζουν στερεότυπα, γεμάτο από μεταρρυθμίσεις που ανατρέπουν παγιωμένες αντιλήψεις. Έναν δρόμο που πρέπει να διασχίσουμε με σοβαρότητα, εθνική ευθύνη και συνεννόηση».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε, μεταξύ άλλων, για την Ηλεία, όπου, καθώς είπε, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε οδικούς άξονες όπως η Ολύμπια Οδός και τα υπόλοιπα μεγάλα έργα υποδομής, που δεν αλλάζουν μόνον το χάρτη, αλλά την οικονομία και τη ζωή ολόκληρης της περιφέρειας και των κατοίκων της. Τέλος, αναφερόμενος στις δωρεές τρίτων που περιλαμβάνονται στο όριο πληρωμών του εθνικού σκέλους του Προγράμματος για τους πυρόπληκτους, τόνισε πως «οι πυρόπληκτες περιοχές, που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται, περιμένουν -και θα περιμένουν- ισχυρότερη στήριξη από την πολιτεία. Οι πολίτες της Ηλείας πρέπει να νιώσουν ότι θα έχουν κι εκείνοι ίσες ευκαιρίες, ότι δεν θα μείνουν πίσω. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα και για την παρούσα αλλά και για τις επόμενες κυβερνήσεις. Ένα στοίχημα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το κέρδισαν.»

Back To Top