Skip to content

Συνέντευξη στην εφημερίδα metro

«Ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται πέρα και πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες», εκτιμά με συνέντευξή του στη «metro» και το δημοσιογράφο Γιώργο Κατσιγιάννη ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός να κινήσει τις διαδικασίες για τη διαδοχή του στην ηγεσία του Κινήματος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι το κόμμα του χρειάζεται ένα σοκ ανανέωσης, ενώ για τις εκλογές τονίζει ότι αυτές πρέπει να γίνουν μετά την ολοκλήρωση του έργου της παρούσας κυβέρνησης. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας ή στις 19 Φεβρουαρίου;

Εκλογές στην ώρα τους και πάντως όχι πριν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες για  τις οποίες συγκροτήθηκε η κυβέρνηση  εθνικής ενότητας. Νομίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα με τη δέουσα ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Οι πολίτες δεν επιζητούν εκλογές αλλά λύσεις στα προβλήματά τους. Ας  υποτάξουν, λοιπόν, τα πολιτικά πρόσωπα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες στην εκπλήρωση του εθνικού στόχου σωτηρίας.

Το ΠΑΣΟΚ θα πάει με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου στις κάλπες ή θα πρέπει να προηγηθούν οι διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας;

Φαντάζομαι ότι ένας πρωθυπουργός που παραιτείται από το αξίωμά του για την εξυπηρέτηση του εθνικού σκοπού δεν θα διστάσει να πράξει κάτι ανάλογο,εφόσον κρίνει ότι αυτό είναι χρήσιμο για την παράταξη της οποίας ηγείται. Είμαι βέβαιος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται πέρα και πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες. Το απέδειξε άλλωστε με μια πρωτόγνωρη πολιτική πράξη αυτοθυσίας. Η νέα σελίδα που ανοίγει στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο της εσωτερικής διαβούλευσης της ηγετικής ομάδας, αλλά προϊόν  πολιτικής νομιμοποίησης της πλατιάς βάσης του κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει τη μάχη των εκλογών με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Όμως, πάνω απ’όλα, πρέπει να εκφράσει την προοπτική και την ελπίδα.

Σας βρίσκει σύμφωνο το σενάριο της δυαρχίας;

Νομίζω ότι πρέπει να εκπέμψουμε ένα καθαρό μήνυμα στους πολίτες. Ta πολύπλοκα σχήματα προδιαθέτουν σε ασκήσεις ισορροπίας, συμβιβασμούς και συγκρούσεις. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να λειτουργήσει συλλογικά, θεσμικά και καταστατικά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσει ο επικεφαλής της παράταξης να διεκδικήσει τη λαϊκή εντολή στις προσεχείς εκλογές, με τους καλύτερος δυνατούς όρους.

Η συμμετοχή στελεχών του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου σας ενοχλεί;

Ο εθνικός  σκοπός της κυβέρνησης Παπαδήμου  μας υπερβαίνει όλους. Δεν μπορώ  να πω ότι με ενθουσιάζει η συνεργασία με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη. Πιστεύω  πως θα μπορούσε να αποφευχθεί, από τη στιγμή που στην κυβέρνηση δεν συμμετέχουν και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν τον κ. Παπαδήμο. Ειδικά για ορισμένα στελέχη του ΛΑΟΣ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, θα πρότεινα να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους, όχι τόσο για το παρελθόν τους, αλλά για τις ακρότητες που χαρακτηρίζουν τον πρόσφατο κοινοβουλευτικό τους βίο.

Ναι ή όχι στην καθιέρωση λίστας για την ανάδειξη των βουλευτών;

Νομίζω ότι  τα τελευταία χρόνια τα κόμματα  εξουσίας απέκτησαν υπερβολικά συγκεντρωτικές δομές και έντονα αρχηγοκεντρικά χαρακτηριστικά. Η τάση αυτή αντιβαίνει στις αρχές της σύγχρονης, ανοιχτής και συμμετοχικής δημοκρατίας. Λέω, λοιπόν, όχι λοιπόν στη λίστα για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί θα πρέπει ο πολίτης να μπορεί να εκφραστεί, να επιλέξει να εγκρίνει ή και να αποδοκιμάσει τα πρόσωπα μαζί με τις πολιτικές. Δεύτερον, διότι οι πολιτικοί σχηματισμοί στη χώρα μας απέχουν πολύ από το να κατακτήσουν αξιοκρατικές και αντικειμενικές διαδικασίες.

Τι πρέπει να συμβεί για να μην σβηστεί από τον εκλογικό χάρτη το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ  οφείλει να ανανεωθεί, να αναλογιστεί τις ευθύνες του, να αναστοχαστεί και να ανασυγκροτηθεί. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την ιδεολογική του ταυτότητα, να θέσει εκ νέου τις πολιτικές του προτεραιότητες και να αναζητήσει τους χαμένους διαύλους με τους πολίτες.  Δε μπορεί να βασίζεται πλέον μόνο στο παρελθόν του. Οφείλει να ανοίξει ένα παράθυρο στο μέλλον. Όχι με κενές ρητορείες  και αναχρονιστικές λογικές, αλλά με νέα αντίληψη, φρέσκο λόγο και έμπρακτες αποδείξεις για το ότι και θέλει και μπορεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται, όσο ποτέ, να υποστεί ένα «σοκ» ανανέωσης.

Back To Top