Skip to content

Ενεργοποίηση των τραπεζών για τόνωση της οικονομίας

Με νέα του παρέμβαση ο βουλευτής του Νομού μας Μιχάλης Κατρίνης ζητά την άμεση ενεργοποίηση των τραπεζών μέσω της χορήγησης δανείων, προκειμένου να κινηθεί η αγορά, η οποία είναι σε δραματική κατάσταση. Οι τράπεζες- σχολιάζει ο κ. Κατρίνης- θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να συνεισφέρουν και αυτές με τη σειρά τους στην τεράστια προσπάθεια, που κάνει ο ελληνικός λαός και η Κυβέρνηση για την οικονομική σωτηρία της χώρας

Στον αντίποδα ο βουλευτής Ηλείας πρότεινε ακόμη πιο εντατικές προσπάθειες από την Κυβέρνηση για μεγαλύτερη απορροφητικότητα του Ε.Σ.Π.Α. αλλά και στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις, προκειμένου η οικονομία να «πάρει μπροστά»….

Μπορεί, όπως αναφέρεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Κυβέρνησης, το έλλειμμα να διαμορφώθηκε στα 9,645 δισ. ευρώ από 17,866 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού να αυξήθηκαν κατά 7,2%, η κατάσταση στην αγορά, όμως, είναι απελπιστική ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 είναι απογοητευτικές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πάνω από 16.000 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή του χρόνου ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενώ περισσότεροι από 110.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Εκτός από την οικονομική κρίση, τη μείωση των πωλήσεων αλλά και την αδυναμία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων δημιουργούνται και από αποφάσεις περί μη απόδοσης- καθυστέρησης απόδοσης του Φ.Π.Α.

Όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας, μία στις 4 επιχειρήσεις- μέλη του ΕΒΕΑ δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της σε άλλη χώρα με χαμηλότερο φορολογικό συντέλεση, ενώ μία στις 2 επιχειρήσεις προβλέπει ότι θα βάλει λουκέτο αν δεν αλλάξει η οικονομική κατάσταση το επόμενο 12μηνο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς είναι η δραματική μείωση της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας, αφού η πτώση τζίρου φθάνει έως το 25%.

Τα νοικοκυριά έχουν βάλει ψαλίδι στις δαπάνες τους και ιδίως στα είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης, όπως ρούχα, παπούτσια, είδη οικιακού εξοπλισμού, οι έμποροι, οι βιοτεχνίες και άλλες μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστό για να κινηθούν ενώ τα χρέη όλων τρέχουν, και το κόστος λειτουργίας και ζωής έχει ανέβει σημαντικά.

Και όλα αυτά την ώρα που και η στρόφιγγα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχει κλείσει, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, επτά στις δέκα αιτήσεις για επιχειρηματικά δάνεια απορρίπτονται. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το πρώτο τετράμηνο του έτους δόθηκαν από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις δάνεια μόλις 85 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι 962 εκατ. ευρώ.

 

Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες: Ενημέρωση, Πρώτη, Πρωινή

Back To Top