1) Κύριε Κατρίνη, απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις εσωκομματικές κάλπες του…
H Κυβέρνηση δίνει το χρόνο στην εταιρεία που εμπορεύεται το Predator να καταστρέψει στοιχεία-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MONONEWS.GR
–Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως οι καταγγελίες για την προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη με το Predator και ακολούθως με τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή της ΕΥΠ, ισχυρίζεται πως είναι συνεπής στη γραμμή της πλήρους διαφάνειας και των θεσμικών απαντήσεων. Μπορείτε να καταστήσετε σαφέστερο στους πολίτες σε ποια συγκεκριμένα σημεία έχουν ειπωθεί, αν έχουν ειπωθεί, ψέματα κι από ποιον;
Υπενθυμίζω ότι στο τέλος Ιουλίου ήρθαν ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας για να μας πουν ψέματα. Να μας πουν ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και να δηλώσουν άγνοια για το Predator. Τα ίδια έλεγε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πανικόβλητοι, όμως, μετά την αποκάλυψη από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ότι η ΕΥΠ είχε δώσει εντολή για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, την ίδια χρονική περίοδο με την απόπειρα παγίδευσης από το Predator, οδήγησαν σε παραίτηση τον κ. Κοντολέοντα και μετά τον κ. Δημητριάδη, ώστε να διασωθεί ο κ. Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση, μέσα στον πανικό της, έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, με σωρεία ανακολουθιών αλλά και ψεμάτων, καθώς και ψεύτικων διαρροών για δημιουργία εντυπώσεων, οι οποίες διαψεύστηκαν άμεσα και εξέθεσαν ανεπανόρθωτα το σύστημα του Μαξίμου.
-Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει πως η νομιμότητα της επισύνδεσης στο τηλέφωνο Ανδρουλάκη δεν αμφισβητείται. Και κάνει λόγο για «επίμονη» και «περίεργη» άρνηση του αρχηγού σας να ενημερωθεί θεσμικά, είτε από την Κυβέρνηση, είτε από το Κοινοβούλιο, είτε από τις δημόσιες αρχές. Αντιθέτως, εκτιμά, ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «προβαίνει σε μια πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων». Τι απαντάτε;
Πέρα από την παραβίαση του Συντάγματος, αφήνω στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη την πρωτοφανή άποψη που υποστήριξε ο Πρωθυπουργός ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση ενός εκλεγμένου ευρωβουλευτή και υποψηφίου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια ο κ. Ανδρουλάκης;
Ο κ. Μητσοτάκης μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Ούτε καν στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον πατέρα του, την περίοδο 1990-1993 όπου ζήσαμε παρόμοια φαινόμενα. Ο κ. Μητσοτάκης μας γυρίζει στις ζοφερές εποχές του 1950 και του 1960 .
Σε ότι αφορά στην ενημέρωση που επιθυμεί να κάνει η κυβέρνηση, να υπενθυμίσω ότι είχε την ευκαιρία να την κάνει στην Επιτροπή Θεσμών , εκεί όμως ήρθαν ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων και μας είπαν ότι δεν παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον κ. Ανδρουλάκη.
Εμείς λέμε ‘’όλα στο φως’’. Καλούμε την κυβέρνηση να πει δημόσια ό,τι έχει να πει. Αν και είναι βέβαιο ότι και πάλι θα πει ψέματα γιατί είναι πλήρως και απόλυτα εκτεθειμένη.
– Ο κ. Ανδρουλάκης, στη δήλωσή του μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού, έκανε λόγο για «παρακρατικό βραχίονα που είχε στηθεί». Αυτό είναι μια πολύ σοβαρή καταγγελία. Δεν πρέπει να μιλήσετε με στοιχεία και ονοματεπώνυμα;
Όταν έρχονται και μας κοροϊδεύουν και μας λένε ψέματα και μετά αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι το περίφημο ‘’επιτελικό κράτος’’ του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα επιτελικό παρακράτος.
Αυτή τη στιγμή κάποιος έχει και χρησιμοποιεί το Predator, που η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν το έχει η ΕΥΠ. Για την κυβέρνηση όμως δεν τρέχει τίποτα, αδιαφορεί.
Αν το έχει ξένη δύναμη; Αν το έχει κάποιος ιδιώτης για να παγιδεύει και να εκβιάζει παράγοντες του δημόσιου βίου; Δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας;
Μετά από τόσες αποκαλύψεις, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ελέγξει την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator, αντίθετα της δίνει το χρόνο για να καταστρέψει στοιχεία. Ποιον και τι προσπαθούν να καλύψουν;
Ποιες είναι οι προσωπικές, φιλικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές σχέσεις του συστήματος Μαξίμου με όσους εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν το λογισμικό Predator;
Για ποιο λόγο και με ποια στόχευση πιθανόν αυτή τη στιγμή να παρακολουθούνται πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και κανείς δεν ξέρει ποιος άλλος;
Αυτά είναι ερωτήματα για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει απάντηση. Γιατί είναι ένοχη, γιατί κάτι προσπαθεί να κρύψει.
-Διαφωνείτε με την υπαγωγή της ΕΥΠ στον Πρωθυπουργό; Διότι, και σε άλλες χώρες της Δύσης οι υπηρεσίες πληροφοριών υπάγονται απευθείας στον επικεφαλής της Κυβέρνησης, ή του κράτους. Αν ήσασταν κυβέρνηση θα καταργούσατε αυτό το σημείο του νόμου; Και με ποια πρόβλεψη θα το αντικαθιστούσατε;
Σε αυτόν τον πρωθυπουργό, με όλα όσα έγιναν, δεν μπορεί να υπάγεται πλέον η ΕΥΠ.
Γιατί η ΕΥΠ, κύριε Σερέτη, δεν είναι για να παρακολουθεί τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, αλλά για να προασπίζει την εθνική ασφάλεια.
Σε άλλες χώρες υπάρχουν Αρχές Διαφάνειας που εγγυώνται την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών αυτών , υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν και κυρίως δεν υπάρχουν άβατα.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών , με τον τρόπο που λειτουργεί δεν είναι εθνική. Είναι καιρός να ξαναγίνει.
–Συμφωνείτε με τις αλλαγές που προτείνει ο Πρωθυπουργός με στόχο τη θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ; Εσείς, ως κόμμα, τι προτείνετε προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα;
Δεν μπορεί να τοποθετείται Εισαγγελέας στην ΕΥΠ πρόσωπο που συνδέεται με παραπτώματα και για το οποίο είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Δεν μπορεί να υπογράφει καθημερινά δεκάδες ή και εκατοντάδες παρακολουθήσεις πολιτών χωρίς να εξετάζει όλα τα δεδομένα και ακόμα δεν ξέρουμε ποιοι άλλοι παρακολουθούνται.
Δεν μπορεί να διορίζεται Διοικητής της ΕΥΠ κάποιος που δεν έχει τα ανάλογα προσόντα, με αποτέλεσμα να σπεύδει η κυβέρνηση να καταθέσει και φωτογραφική τροπολογία ώστε να διοριστεί.
Δεν μπορεί η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να είναι υποστελεχωμένη για να μην μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της. Να μην έχει τη δυνατότητα να ελέγξει πράξεις της ΕΥΠ. Ένα μόνο θα σας πω: δεν είναι τυχαίο ότι η Αρχή δεν πήγε στην ΕΥΠ για να ερευνήσει την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του αρχηγού του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας, αλλά στράφηκε στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η αλήθεια: ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.
Χρειάζονται μεγάλες θεσμικές αλλαγές και όχι τα ημίμετρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης κατόπιν εορτής και μετά τις αποκαλύψεις.
Τις μεγάλες αυτές αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ δεν μπορεί να τις κάνουν ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε η κυβέρνηση του. Η ΠΝΠ που με σπουδή εξέδωσε η κυβέρνηση, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, δεν επαναφέρει καν τη δυνατότητα ενημέρωσης όσων παρακολουθούνται, ενώ δεν ενισχύεται η εποπτεία της ΕΥΠ από τις ανεξάρτητες αρχές.
Και φυσικά, διατηρεί την υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ο οποίος ‘’δεν γνώριζε’’, αλλά που όλα αυτά που έχουν αποκαλυφθεί-και κανείς δεν ξέρει το βάθος αυτής της υπόθεσης-έχουν συμβεί από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, οπότε με απόφαση του κ. Μητσοτάκη η ΕΥΠ υπήχθη στη δικαιοδοσία του.
–Κατά καιρούς, είχαν γίνει σοβαρές καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις και μάλιστα, σε ανώτατο επίπεδο. Κι όμως, δεν μάθαμε κάτι συγκεκριμένο. Δεν ασκήθηκαν διώξεις. Ο πολιτικός κόσμος δεν φαίνεται να κατάφερε αφενός να αποκαλύψει με ονοματεπώνυμο ποιοι και για ποιο λόγο είχαν προβεί σε αυτές τις ενέργειες, αφετέρου να δημιουργήσει τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας που δεν θα επέτρεπαν την επανάληψη ανάλογων φαινομένων. Σε τι διαφέρει η περίπτωση Ανδρουλάκη από τα όσα διαφαίνεται ότι συνέβαιναν, κακώς, τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας και από αυτά που, κακώς, συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο, με δεδομένη την τεχνολογική δύναμη τέτοιων λογισμικών και την υστέρηση των θεσμών να την αντιμετωπίσουν;
Αυτή τη στιγμή έχουμε δεδομένα και στοιχεία που δεν αμφισβητούνται και όχι απλώς κάποιες φήμες που πρέπει να διερευνήσουμε αν ισχύουν ή όχι.
Η ειδική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακάλυψε ότι έγινε προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη με το Predator.
Και την ίδια χρονική στιγμή ξεκίνησε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Άρα, εδώ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αλλά υπάρχουν και ποινικές που η δικαιοσύνη οφείλει να ερευνήσει και να αποδώσει.
Και σε θεσμικό επίπεδο, το ίδιο το κράτος πρέπει να προχωρήσει την έρευνα για το Predator , να θέσει κανόνες για την εμπορία αυτών των λογισμικών αλλά και σαφείς όρια και απαγορεύσεις για τη χρήση τους.
–Μπορεί μια Εξεταστική Επιτροπή να αποκαλύψει την αλήθεια ή θα έχουμε επανάληψη γνωστών φαινομένων που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του πολίτη, ο οποίος θα πει πάλι το αποκρουστικό για την Πολιτική «όλοι ίδιοι είναι, τα βρήκαν μεταξύ τους». Επίσης, ποιο χρονικό διάστημα πρέπει να εξετάσει η Εξεταστική Επιτροπή; Μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό ή και το φαινόμενο των παρακολουθήσεων διαχρονικά και επί ΣΥΡΙΖΑ ή και παλιότερα;
Για όποιες περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να διερευνηθούν. Εδώ όμως έχουμε τεκμηριωμένα στοιχεία για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ , όσο και αν θέλει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα η κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά στη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής , η ευθύνη ανήκει σε όλους μας αλλά κυρίως ανήκει στην κυβέρνηση που θα έχει την πλειοψηφία σε αυτή την επιτροπή. Αν η πλειοψηφία αυτή απαγορεύει την κλήτευση μαρτύρων , αν ορθώνει εμπόδια στην πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, αν ο στόχος της είναι η συγκάλυψη και οι φθηνοί συμψηφισμοί για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο , τότε θα είναι σαφές το τι επιδιώκει η κυβέρνηση. Και αυτό δεν θα είναι σίγουρα η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ
–Με βάση την πόλωση που έχει επιτείνει η πολιτική αντιπαλότητα για την παρακολούθηση του κινητού Ανδρουλάκη, έχουν κλείσει οριστικά τα όποια πιθανά ενδεχόμενα μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, εφόσον το αποτέλεσμα της κάλπης δεν δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση;
Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη. Η χώρα δεν μπορεί να έχει έναν πρωθυπουργό που παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και παραβιάζει τα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών.
Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες πολίτες θα δώσουν τη λύση στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον η χώρα.
-Αντιστοίχως, οι παρακολουθήσεις σας έφεραν ή μπορεί να σας φέρουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα;
Το ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων δεν μπορεί να συνδέεται με κομματικές σκοπιμότητες και κομματικούς σχεδιασμούς.
Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών. Εμείς έτσι το αντιμετωπίζουμε.
Το ότι επισημαίνουμε το αυτονόητο και καταγγέλουμε αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις δεν σημαίνει ότι συγκλίνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι διακινούν αυτή την άποψη είναι σαφές ότι θέλουν να μετακινήσουν το ενδιαφέρον των πολιτών από το πραγματικό πρόβλημα, με τη δημιουργία εύκολων εντυπώσεων και μόνο.
Γιατί το πραγματικό πρόβλημα και ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση ή μηχανισμοί που συνδέονται με την κυβέρνηση παρακολουθούσε το Νίκο Ανδρουλάκη. Και η κυβέρνηση αυτή οφείλει εξηγήσεις και απαντήσεις.
–Όλα αυτά, όμως, με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα και το εκλογικό σύστημα, οδηγούν είτε σε ακυβερνησία είτε σε επαναλαμβανόμενες εκλογές, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο. Πως θα το αποτρέψετε;
Κατ΄ αρχήν δεν ξέρουμε πως θα διαμορφώσει τα πραγματικά δεδομένα ο ελληνικός λαός. Και αυτό θα γίνει στις κάλπες.
Θα μου επιτρέψετε να σας πως ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών θα είναι ηχηρό, σαφές και ξεκάθαρο. Θα μας δείξει το δρόμο για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Και το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, είναι μια δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας για τη χώρα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Γι’ αυτό και ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση για το μέλλον και την προοπτική της Ελλάδας.
Ένα ΠΑΣΟΚ που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς , θα εγγυηθεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και θα ασκήσει μια πολιτική όχι για τους λίγους αλλά για τους πολλούς. Μια πολιτική κοινωνικής συνοχής με ανάπτυξη για όλους.