Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά…
Μεταφορά πόρων από προγράμματα ΕΣΠΑ και μείωση της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα αυτά
Με νέα του παρέμβαση στον Υπουργό Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης ο βουλευτής του Νομού Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης κάνει παρέμβαση της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής ως ποσοστό στη συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη στα προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς και τη μη απόδοση της εθνικής συνεισφοράς για όσα κράτη- μέλη- όπως η χώρας μας, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
Με αυτόν τον τρόπο, προδικάζει ο κ. Κατρίνης ότι θα εξοικονομηθεί δημόσια δαπάνη, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών πολιτικών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώ θα τονωθεί η ανάπτυξη μέσω του κατασκευαστικού κλάδου και η απασχόληση.
Το πλήρες κείμενο της δημόσιας παρέμβασης του κ. Κατρίνη έχει ως εξής
Είναι γνωστή η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία περιορίζει τις δυνατότητες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των εθνικών κρατών για ενίσχυση της ανάπτυξης.
Το γεγονός αυτό αναμφισβήτητα περιορίζει και την εθνική συμμετοχή που καλείται κάθε φορά ένα κράτος- μέλος να καλύψει ενόψει της εκταμίευσης οποιουδήποτε ευρωπαϊκού προγράμματος ενίσχυσης μέσω και προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Μια βιώσιμη και ορθολογική λύση για τόνωση της ανάπτυξης και ενίσχυση των «ασθενών» δημοσιονομικά κρατών- μελών μπορεί να αποτελέσει και η μεταφορά πόρων από προγράμματα του ΕΣΠΑ που εμφανίζουν χαμηλή απορροφητικότητα στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος που μπαίνει στην τελική του ευθεία.
Η πρόταση για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα μπορούσε να συνοδευθεί με το αίτημα για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής ως ποσοστό στη συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη μαζί με ταυτόχρονο αίτημα για μη απόδοση της εθνικής συνεισφοράς για όσα κράτη- μέλη- όπως η χώρας μας, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
Το αίτημα για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής θα επιτρέψει την εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ ενώ θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση άλλων αναπτυξιακών πολιτικών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η ποσοστιαία αυτή συμμετοχή δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην και την αύξηση των κοινοτικών πόρων, αλλά αποτελεί μια τεχνική προσαρμογή με στόχο την εξοικονόμηση εθνικών πόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα που δεν είναι επιλέξιμα από την Κοινότητα.
Με αυτόν τον τρόπο παράλληλα, θα τονωθεί η ανάπτυξη στη χώρα μας μέσω της ενεργοποίησης του κατασκευαστικού τομέα ενώ την ίδια στιγμή θα μειωθεί δραστικά το ποσοστό ανεργίας, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μια περίοδο κατά την οποία πραγματοποιούνται μόνο απολύσεις.
Ενόψει των ανωτέρω
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αίτημα για αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) σε μια προσπάθεια να μειωθεί η δημόσια δαπάνη αλλά και να βελτιωθεί η απορροφητικότητα του προγράμματος.
2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αίτημα για μη απόδοση της εθνικής συνεισφοράς για ένα χρονικό διάστημα 2-3 ετών για τα κράτη- μέλη- όπως η χώρας μας, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία- που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.