- Έχουν περάσει δύο μήνες από τις προεδρικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Πως σχολιάζετε το νέο…
”Θα καλύψουµε τη διαφορά µε τον ΣΥΡΙΖΑ” ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Να ξεκινήσουμε με την κυβέρνηση: Δοκιμάστηκε δραματικά στο πεδίο της πανδημίας και της έξαρσης στη ΝΑ Μεσόγειο. Δύο εφιάλτες την ίδια χρονιά. Με το χέρι στην καρδιά: Τα πήγε πράγματι άσχημα;
Και οι δύο αυτές κρίσεις εξελίσσονται, δεν έχουν τελειώσει. Στην πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση άκουσε τους επιστήμονες και πολύ καλά έκανε. Από εκεί και πέρα όμως εισχώρησαν οι σκοπιμότητες και η χώρα βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα.
Χαρακτηριστικά, η τροπολογία για προσλήψεις στις ΜΕΘ ήρθε στη Βουλή 5 ώρες μετά την ανακοίνωση του lockdown από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ πολλές δωρεές έμειναν αναξιοποίητες.
Σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση έχει επιλέξει το μονομερή χειρισμό τους, με τρόπο που παραπέμπει, πολλές φορές, σε μυστική διπλωματία. Νομίζω ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που δεν προχώρησε τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και συμμαχίας με τη Γαλλία αλλά και γιατί δεν κράτησε σθεναρή στάση στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, αδυνατίζοντας το ενιαίο μέτωπο του Ελληνισμού με την Κύπρο.
Θέλω όμως να καταλήξω στο εξής: και οι δύο αυτές κρίσεις υπερβαίνουν την παρούσα κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να τις χειριστεί μόνη της. Έπρεπε να έχει ήδη επιλέξει το δρόμο της συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να χαράξει εθνικές πολιτικές για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκική απειλής.
Η παράταξή σας εκπέμπει συνεχώς μηνύματα αναζήτησης ταυτότητας και προσανατολισμού. Είστε σε καλό δρόμο;
Το Κίνημα Αλλαγής έχει τις ρίζες του στο ΠΑΣΟΚ των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών, στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Η αλήθεια είναι ότι αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να κρατήσουμε όρθια τη χώρα, κόντρα στις θέσεις και τις απόψεις μας. Το κάναμε, όμως, έχοντας υψηλή την αίσθηση του εθνικού καθήκοντος.
Οι αναγκαστικές αυτές επιλογές απομάκρυναν προσωρινά πολλούς υποστηρικτές μας και κοινωνικές ομάδας που παραδοσιακά μας ψήφιζαν. Αυτούς τους πολίτες επιχειρούμε να προσεγγίσουμε, ακούγοντας την αγωνία τους για το μέλλον και εκφράζοντας τα αιτήματά τους, όπως έκανε πάντα το ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει ζήτημα αναζήτησης ταυτότητας και προσανατολισμού. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε. Είμαστε η δημοκρατική παράταξη και ο στόχος μας είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής και προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Τι είναι αυτό που βρίσκουν οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν το βρίσκουν στο Κίνημα Αλλαγής, ακόμα και τώρα;
Η επιρροή και η δύναμη των κομμάτων δεν είναι μια στατική αλλά μια δυναμική διαδικασία. Η κρίση επηρέασε τη ζωή πολλών ανθρώπων, πίστεψαν ότι υπήρχαν οι εύκολες λύσεις που τους υπόσχονταν κάποιοι αλλά διαψεύστηκαν οικτρά. Νομίζω ότι για πάρα πολλούς ανθρώπους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ , παρασυρόμενοι από τις υποσχέσεις, το λαϊκισμό και τις εύκολες λύσεις, έχει αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Αυτή είναι η αίσθηση μου από την καθημερινή επαφή με τους πολίτες, οι οποίοι προσεγγίζουν, πλέον, τα πράγματα διαφορετικά και είναι σε θέση να αξιολογήσουν τη συνέπειά μας και τις προτάσεις μας. Σύντομα, ο συσχετισμός Κίνημα Αλλαγής-ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υπέρ μας, αφού εμείς είμαστε αυτοί που ακούμε ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι ο βασικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία και η πολιτική της.
Μήπως είναι ζήτημα ηγετικής ακτινοβολίας;
Δεν ξέρω αν κάποιοι ψάχνουν ένα νέο Ανδρέα Παπανδρέου ή κάποια στελέχη θεωρούν ότι η περπατησιά τους αρκεί από μόνη της να αλλάξει τους υπάρχοντες συσχετισμούς. Τα πρόσωπα παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά δεν αρκούν από μόνα τους, εκτός αν μιλάμε για εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου που ήταν ένας και μοναδικός. Κάθε εποχή όμως αναδεικνύει τα δικά της πρότυπα ηγετών. Ο πολιτικός ηγέτης στις μέρες μας δεν είναι η χαρισματική προσωπικότητα στον οποίο οι πολίτες αναθέτουν τα πάντα. Ο πολιτικός ηγέτης στη σύγχρονη εποχή είναι αυτός που λειτουργεί συλλογικά, απευθύνεται στην κοινωνία των πολιτών και διαμορφώνει μαζί με την κοινωνία προτάσεις που αλλάζουν τη χώρα και βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.
Παρατηρήσαμε ότι εγέρθηκε η άποψη πώς πρέπει να επιδιώξετε την κατάληψη του μετριοπαθούς κέντρου, κάτι που θα σας δώσει διακριτό στίγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και θα σας επιτρέψει να αποτελέσετε περιζήτητο κυβερνητικό εταίρο, κατά πολλά ευρωπαϊκά πρότυπα. Τι λέτε;
Το Κίνημα Αλλαγής δεν αποτελεί συμπλήρωμα ή βολικό κυβερνητικό εταίρο. Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την τύχη της χώρας εκφράζοντες συγκεκριμένες κοινωνικές δυνάμεις και αιτήματα. Και το Κίνημα Αλλαγής θα πρωταγωνιστήσει όταν ξαναβρεί αυτές τις δυνάμεις, όχι την καθεστηκυία τάξη της χώρας που εκφράζεται καλύτερα από τη Νέα Δημοκρατία. Από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζουμε μέσα από τις προτάσεις και τις ιδέες μας και όχι καταλαμβάνοντας το χώρο του μετριοπαθούς κέντρου που είναι κάτι αφηρημένο και νεφελώδες.
Οι πηγές μας υποστηρίζουν ότι παρακολουθείτε με προσωπικό ενδιαφέρον τις διεργασίες για ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Τι ισχύει;
Αυτή τη στιγμή δίνω όλες μου τις δυνάμεις για την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής μέσα από την καθημερινή μου παρουσία στη Βουλή, τη συνεργασία μου με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, την επαφή μου με τους πολίτες, την επικοινωνία με τα στελέχη της παράταξης. Στην πολιτική μου διαδρομή θέλω να κρίνομαι από τη δραστηριότητα μου, τις θέσεις μου και τη συνέπεια μου και μόνο. Αυτό το διάστημα, όπως οι περισσότεροι που αγαπάμε την παράταξη, δεν ασχολούμαι με τα εσωκομματικά ζητήματα, αλλά με την κοινή προσπάθεια να ανεβάσουμε το Κίνημα Αλλαγής εκεί που του αξίζει και αρμόζει στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Και, φυσικά, δεν θα επένδυα ποτέ σε αποτυχία αυτής της προσπάθειας προς ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.
Κοινός μας πόνος, η Πατρών- Πύργου. Ποιος αστόχησε περισσότερο όλα τα προηγούμενα χρόνια και η ανακατασκευή έχασε τόσο δρόμο;
Το 2014 υπήρχε ήδη μια δρομολογημένη διαδικασία για την υλοποίηση του έργου. Ήταν τεράστιο λάθος της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ακύρωση αυτής της διαδικασίας και η επιλογή να προχωρήσει στην κατάτμηση του έργου και σε εργολαβίες τύπου Καλογρίτσα, γεγονός που οδήγησε σε αδιέξοδο. Το ίδιο λάθος έκανε και η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη, η οποία για ένα, σχεδόν, ολόκληρο χρόνο δεν έκανε κάτι συγκεκριμένο και αυτοσχεδίαζε. Και στις δύο περιπτώσεις οι χαμένοι είναι οι πολίτες της Ηλείας και της Αχαϊας που βλέπουν να παραπέμπεται στις καλένδες και στο άδηλο μέλλον ένα έργο τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας.
Κοινό μας τοπίο, το 1821: Θα μπορέσει να αποτελέσει εργαλείο για ένα βήμα παραπάνω προς τη συναντίληψη Αχαιών και Ηλείων και τη δόμηση μιας κοινής περιφερειακής συνείδησης;
Αχαϊα και Ηλεία έχουν κοινές ιστορικές αναφορές στον απελευθερωτικό αγώνα. Πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση , πρέπει να δούμε την προοπτική διαμόρφωσης μιας κοινής αναπτυξιακής ατζέντας ανάμεσα στους δύο νομούς. Η καινοτομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η επένδυση στον ποιοτικό τουρισμό μαζί με την αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού μας κεφαλαίου αποτελούν πεδία στα οποία μπορεί να υπάρχει συνεργασία. Αυτό, όμως, προϋποθέτει αμοιβαία συνεργασία και όχι άσκοπους ηγεμονισμούς. Και σε αυτό, ως Ηλεία, έχουμε δικαιολογημένα παράπονα, κοιτάμε όμως πάντα μπροστά.