Skip to content

Συνέντευξη στο NewsPlus

Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης στο ειδησεογραφικό site Newsplus μιλώντας για την οικονομική επικαιρότητα, την πολιτική κρίση, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και το κίνημα αγανακτισμένων πολιτών

Ο κ. Κατρίνης μίλησε για κρίση ταυτότητας του πολιτικού συστήματος και τόνισε την αναγκαιότητα για αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο και όχι απλά με νέα σχήματα.

Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τόνισε ότι δεν πρόκειται για  ένα “ιερό κείμενο” αλλά για δέσμη μέτρων  που επιδέχεται διορθώσεις και παρεμβάσεις.

Για το κίνημα των αγανακτισμένων δήλωσε πως δεν συμφωνεί με την ισοπεδωτική λογική του «όλοι ίδιοι είναι», τρέφοντας σεβασμό για τους πραγματικά αγανακτισμένους της νέας γενιάς, όχι όμως και για τους όψιμους οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί τελείωσε “το πάρτυ”…

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κ. Κατρίνη ας ξεκινήσουμε από τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομικής επικαιρότητας. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα θυμίζει πρωτοφανές αδιέξοδο. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μπορεί να την οδηγήσει σε «ασφαλή μονοπάτια»;

Αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση μεταπολεμικά. Η χώρα έχει φτάσει κυριολεκτικά στο σημείο μηδέν, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ζητούμενο είναι και ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο.

Είναι ώρα αποφάσεων. Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι κοινωνικά δίκαια και είμαι από τους πρώτους που το επισημάνουν.

Πρέπει να προδιαγράψουμε τις βασικές αρχές ενός σχεδίου που οδηγεί στην υπέρβαση της κρίσης. Όχι με γενικολογίες και αοριστίες αλλά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πολιτικές.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Για να υπάρξει συναίνεση και εθνική συνεννόηση δεν απαιτείται μόνο η συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Θα σας έλεγα ότι δεν αρκεί κιόλας. Πρέπει να πειστεί η ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο. Και τότε η ίδια η κοινωνία επιβάλλει κα τη συνεννόηση και τη συναίνεση.

 

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μεσουρανεί μία «κρίση ταυτότητας». Πιστεύετε ότι η συγκυρία επιτρέπει τέτοιου είδους ομφαλοσκοπήσεις;

Η κρίση ταυτότητας αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έτσι όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη, αναγκάστηκε, να συνδεθεί με μέτρα επώδυνα, με πολιτικές επιλογές που δεν ταιριάζουν ούτε με την ιστορία ούτε με την ιδεολογία του.

Αυτό που επιτείνει τα χαρακτηριστικά της «κρίσης ταυτότητας» όπως λέτε και δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμούς που εκφράζονται δημόσια. Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση, ότι απαιτείται συνεννόηση και ενότητα. Αυτό όμως δεν αναιρεί το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και κατάθεσης ιδεών και προτάσεων.

Πρέπει να βάλουμε όρια και κόκκινες γραμμές, να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε αλλαγές τομές, μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Να καταλάβει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης ότι έχουμε σχέδιο, ότι ξέρουμε που πάμε…

Να αλλάξει το ίδιο το πολιτικό σύστημα όχι κατ΄ανάγκη με νέα σχήματα που θα στηρίζονται σε φθαρμένα υλικά και πρακτικές του παρελθόντος αλλά με αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο. Αλλαγές που θα τονώνουν την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στους θεσμούς, θα του δίνουν βήμα και ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων.

 

Μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Με το χέρι στην καρδιά, έχετε αποφασίσει αν θα το ψηφίσετε;

Έγινε μια πρώτη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο και όλα όσα το απαρτίζουν ως μέτρα και δράσεις. Σε όλα υπάρχει η δυνατότητα βελτιώσεων ή και διορθωτικών παρεμβάσεων.

Στη Βουλή θα γίνει η τελική διαμόρφωση του προκειμένου να ψηφιστεί. Στηρίζω την κυβέρνηση, όπως τη στηρίζουν και όλοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η στήριξη αυτή γίνεται αποτελεσματικότερη και ισχυρότερη όταν συνοδεύεται από τεκμηριωμένες προτάσεις από ελεύθερο λόγο.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε μία επιλογή για να παραμείνει ζωντανή η χώρα, για να μην οδηγηθούμε σε χρεοκοπία και στάση πληρωμών. Η επιλογή αυτή, το Μεσοπρόθεσμο δηλαδή πρόγραμμα, δεν αποτελεί ιερό κείμενο, επιδέχεται βελτιώσεις, παρεμβάσεις, διορθώσεις.

Δεν πρέπει να ταυτίζεται με δημοσιονομικά μέτρα αλλά να αποτελεί κομμάτι μιας αναπτυξιακής στρατηγικής.

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και ρεαλιστική πρόταση. Δείτε την αποδοκιμασία, ουσιαστικά, των θέσεων του κ. Σαμαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμα και από ανθρώπους που εκφράζουν τον συντηρητικό χώρο στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός του κ. Σαμαρά δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση, έχει επενδύσει στην αποτυχία της κυβέρνησης. Μόνο που η αποτυχία συνδέεται άμεσα με την χρεοκοπία της χώρας.

 

Πιστεύετε ότι το κίνημα των «αγανακτισμένων» πολιτών έχει κάτι να προσφέρει στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση;

Κάθε πολίτης που καταθέτει δημόσιο λόγο, που διεκδικεί ενεργό συμμετοχή προσφέρει στη δημοκρατία και στην πατρίδα. Κατανοώ τη διαμαρτυρία, την οργή. Όχι όμως την απαξίωση των θεσμών και την ισοπεδωτική λογική που αρχίζει από το «όλοι ίδιοι είναι» και φτάνει μέχρι την υιοθέτηση αντικοινοβουλευτικών και αντιδημοκρατικών θέσεων.

Εύχομαι και ελπίζω η κρίση αυτή να δημιουργήσει μία νέα γενιά ενεργών και συνειδητοποιημένων πολιτών, που θα αμφισβητούν, θα συμμετέχουν, θα προτείνουν και θα διεκδικούν ρόλο. Η έξοδος από την κρίση δε θα έρθει μέσα από τις ακρότητες και το λαϊκισμό. Αυτά οδηγούν αλλού, σε μονοπάτια και ατραπούς χειρότερα από την κρίση που βιώνουμε σήμερα.

 

Προσωπικά εσείς, έχετε έρθει αντιμέτωπος με «αγανακτισμένους» πολίτες; Ποιες ήταν οι εκατέρωθεν αντιδράσεις;

Δε ζω σε αποστειρωμένο περιβάλλον ούτε κρύβομαι. Δε μπήκα στην πολιτική για να κρύβομαι στα δύσκολα ούτε για να αποφεύγω ή να περιφρονώ τους πολίτες.

Μιλάω με κόσμο, ακούω την ειλικρινή αγωνία, τη διαμαρτυρία, βλέπω την αγανάκτηση. Βλέπω και τις ακραίες και ισοπεδωτικές συμπεριφορές. Μπορώ να διακρίνω τους πραγματικούς, όπως λέτε, αγανακτισμένους από τους όψιμους αγανακτισμένους.

Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους πρώτους. Παρά το γεγονός ότι είμαι ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να κάνει μία γενναία συζήτηση, μία παραδοχή για τα λάθη που έγιναν. Για μία χώρα που έμαθε να ζει με δανεικά και με όραμα την κατανάλωση και το βόλεμα σε μία θέση στο δημόσιο.

Για μία χώρα με ένα αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο που στηριζόταν στις δουλειές με το Δημόσιο. Τέτοιες συζητήσεις κάνω και θα συνεχίσω να κάνω ιδιαίτερα με τους ανθρώπους της γενιάς μου αλλά και κάθε ενεργό πολίτη.

Υπάρχουν και όψιμοι «αγανακτισμένοι». Αυτοί που στρέφονται κατά του πολιτικού συστήματος επειδή τελείωσε «το πάρτι». Με αυτούς δε νομίζω ότι θα είχα να συζητήσω κάτι.

 

Στον κρισιμότατο για την ανάκαμψη τομέα της Υγείας, πιστεύετε ότι υπάρχουν περεταίρω περιθώρια για περικοπές δαπανών από την πλευρά του Υπουργείου;

Η εξοικονόμηση εσόδων δε γίνεται μόνο με περικοπές θέσεων ή με συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Γίνεται με την περιστολή και εξάλειψη της σπατάλης.

Όταν η φαρμακευτική δαπάνη εκτινάσσεται στα ύψη πρέπει να πάμε στις πηγές του κακού για να την αντιμετωπίσουμε. Όταν τα νοσοκομεία διοικούνται με ανορθολογικό τρόπο και οι προμήθειες γίνονται ανεξέλεγκτα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Για τον τομέα της Υγείας θα έλεγα ότι πριν μιλήσουμε για περικοπές, πρέπει να ασχοληθούμε με τα αυτονόητα.

 

Ως βουλευτής Ηλείας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το πρώτο ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για το Νομό και ποιο για την ευρύτερη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

Η Ηλεία αποτελεί προσομοίωση της χώρας. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο.

Όχι στα λόγια, αλλά ένα πρότυπο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και παρεμβάσεις.

Όταν ο τόπος αυτός εισάγει αγροτικά προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες του τότε αυτό αποτελεί στρέβλωση και παραλογισμό.

Όταν ο τόπος μας δεν αξιοποιεί το πολιτιστικό και ιστορικό του κεφάλαιο, όταν δεν αναδεικνύει τα φυσικά του πλεονεκτήματα δε μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης. Αυτές πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας. Δεν αρκεί όμως να τις προδιαγράφουμε, οφείλουμε να τους δώσουμε ουσιαστικά περιεχόμενο. Με πολιτικές επιλογές ξεκάθαρες, με ολοκληρωμένο σχέδιο.

 

Όντας ένας νεότατος βουλευτής, ποιες είναι οι προσωπικές σας φιλοδοξίες για το μέλλον σας στην πολιτική;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα κρίνουν αν είμαι άξιος και ικανός για να συνεχίσω να τους εκπροσωπώ.

Η μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα επισκιάζει τα πάντα. Στη δίνη αυτής της κρίσης δε θέλω να είμαι άβουλος, απαθής, διστακτικός. Θέλω να είμαι χρήσιμος, ενεργός και αποτελεσματικός.

Ένας συνάδελφός μου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο δρόμος για το Μεσοπρόθεσμο περνάει μέσα από την πλατεία.

Εγώ λέω ότι για να είναι γεμάτη η πλατεία με ενεργούς και συνειδητοποιημένους πολίτες, για να πάει μπροστά η χώρα χρειάζονται αλλαγές, προτάσεις και ιδέες με τα μάτια στραμμένα στο αύριο και όχι στο χθες.

 

Έχετε απέναντί σας έναν νεαρής ηλικίας άνεργο απογοητευμένο πολίτη. Δώστε του με μια κουβέντα ένα «φως στο τούνελ», μία ελπίδα προοπτικής.

Να αμφισβητείς αλλά και να συμμετέχεις. Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, διεκδίκησε το δικαίωμα στην ελπίδα. Οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις, η ρήξη με το παλιό και το φθαρμένο κάνουν την ελπίδα φως και πραγματικότητα.

Back To Top