Skip to content

Συνέντευξη στο περιοδικό Πολιτικά Θέματα

Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης στην δημοσιογράφο Ειρήνη Σαββοπούλου για λογαριασμό του περιοδικού Πολιτικά Θέματα, σχολιάζοντας την επικαιρότητα.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι το πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται με εκλογές και πως σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι σαν να δραπετεύει η κυβέρνηση από τα αδιέξοδα όπως η κυβέρνηση Καραμανλή.

Στην ερώτηση για το αν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επεσήμανε πως είναι χρέος των πολιτικών να στηρίξουν την κυβέρνηση, όχι άκριτα αλλά βελτιώνοντας τα σχετικά νομοθετήματα με καίριες παρεμβάσεις, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις αστοχίες προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε κατάσταση που δεν θα έχει επιστροφή.

Όσον αφορά τους αγανακτισμένους, ο Ηλείος βουλευτής σχολίασε πως είναι θεμιτό νέοι άνθρωποι και ενεργοί πολίτες να επιζητούν αλλαγή των δομών του πολιτικού συστήματος, ταυτόχρονα όμως εμφανίζονται ως αγανακτισμένοι και κατ΄εξοχήν συστημικοί άνθρωποι με διαφορετικούς σκοπούς.

Το πλήρες κείμενο της συνένετυξης έχει ως εξής:

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚτΕ ζητήσατε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Πιστεύετε ότι κάποιοι υπουργοί έπρεπε να έχουν παραιτηθεί;

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Έχει επιχειρηματολογήσει μέσα στη Βουλή , αλλά κυρίως έχει αναλάβει το δύσκολο ρόλο να εξηγήσει την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα επώδυνων και αντιδημοφιλών μέτρων στους πολίτες, οι οποίοι για πάνω από 35 χρόνια είχαν συνηθίσει από τους πολιτικούς να είναι μόνο ευχάριστοι. Η σημερινή κατάσταση είναι οριακή, δεν επιτρέπει αστοχίες, υστερήσεις ή ολιγωρίες. Κάθε ατολμία ή παράλειψη πλέον κοστίζει και συνεπάγεται νέα δυσάρεστα μέτρα. Γι αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει ανάληψη ευθύνης και απόδοση ευθύνης με ειλικρίνεια και γενναιότητα.

Κάποιοι άλλοι συνάδελφοι σας ζήτησαν εκλογές. Συμμερίζεστε την άποψη τους;

Θεωρώ πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δε λύνεται με εκλογές. Απλά μετατίθεται. Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορική διαδρομή, είμαστε Κίνημα Αλλαγής και Ευθύνης. Δεν πρέπει να γίνουμε σαν την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή που δραπέτευσε, προκηρύσσοντας εκλογές για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Οι πολίτες ζητούν από εμάς την αλήθεια, τολμηρά βήματα, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ζητούν αποτελεσματικότητα και ένα σχέδιο εξόδου από αυτή την κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά έχει ευρύτερα χαρακτηριστικά. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε.

Τελικά θα το ψηφίσετε το μεσοπρόθεσμο;

Οι βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση, την έχουν στηρίξει ίσως και περισσότερο από κάποιους που συμμετέχουν σε αυτήν. Αυτό δε σημαίνει ότι η στήριξη αυτή γίνεται άκριτα. Το αντίθετο, δίνουμε μάχη για να βελτιωθούν νομοθετήματα, αναδεικνύουμε προβλήματα και αστοχίες. Και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη μορφή στήριξης που μπορεί να απολαμβάνει μία κυβέρνηση από τους βουλευτές της. Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που «ματώνουν», απέναντι στη νέα γενιά, να δώσουμε ελπίδα. Όχι στα λόγια αλλά με σχέδιο που θα περιέχει συγκεκριμένες πολιτικές και δεσμεύσεις και, κυρίως, αποτελεσματικό. Γι’ αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε στάση ευθύνης για να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε κατάσταση που θα είναι μη αντιστρεπτή, αλλά κυρίως δραματική.

Το πολιτικό σύστημα βάλλεται από παντού. Ως νέος βουλευτής τι θα λέγατε στους αγανακτισμένους της πλατείας;

Όσοι αντιμετωπίζουν με ελαφρότητα τις κοινωνικές διεργασίες την ανησυχία και την αμφισβήτηση θα τους ξεπεράσουν οι εξελίξεις. Είμαι νέος άνθρωπος, δε θα χαϊδέψω αυτιά. Ανάμεσα στους αγανακτισμένους της πλατείας είναι ενεργοί πολίτες, νέοι που ζητούν μία άλλη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, θέλουν να αισθάνονται ότι αντιπροσωπεύονται και συμμετέχουν σε αυτό. Θέλουν μία άλλη Ελλάδα, έχουν ιδέες και προτάσεις που πάνε πολύ μακρυά. Όνειρα που ξεπερνούν το βόλεμα σε μία θέση στο Δημόσιο. Όλοι αυτοί επιβάλλουν την αλλαγή των δομών και των πρακτικών του πολιτικού συστήματος. Από εκεί και πέρα, εμφανίζονται ως αγανακτισμένοι κατ΄εξοχήν συστημικοί άνθρωποι ενώ άλλοι αγανακτούν γιατί το πολιτικό σύστημα δε μπορεί να τους εξασφαλίσει τη συνέχεια της κοινωνίας των δανεικών και της κατανάλωσης. Όλοι αυτοί, όσο και αν προσπαθούν, είναι αναγνωρίσιμοι, τόσο οι ίδιοι όσο και τα κίνητρά τους. Στους ενεργούς πολίτες που αγωνιούν θα έλεγα τέσσερις μόνο λέξεις: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Back To Top