Skip to content

Ερώτηση για τις ζημιές στις σταφιδοκαλλιέργειες και στα αμπέλια της Ηλείας

Ερώτηση προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη για το ζημιές που έχουν προκληθεί στις σταφιδοκαλλιέργειες και τους αμπελώνες του Δήμου Ωλένης, κατέθεσε στη βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης.

Οι σταφιδοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί της περιοχής έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση και αιτούνται αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, έπειτα από τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή μέσα στο μήνα Αύγουστο και προκάλεσαν εκτεταμένη ζημιά στις καλλιέργειες τους.

Ο ΕΛΓΑ, χωρίς να έχει προσκομίσει επίσημο πόρισμα του επιτόπιου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του Οργανισμού,  απέρριψε αυθαίρετα το αίτημα των παραγωγών, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως οι ζημιές στις καλλιέργειες δεν οφείλονται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ο βουλευτής Ηλείας προσκόμισε στοιχεία του Μετεωρολογικού σταθμού Πύργου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που αποδεικνύουν πως η θερμοκρασία για εκείνη την περίοδο, ξεπέρασε τους 40°C.

Η καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας στην περιοχή της Ηλείας είναι ένας από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που προσφέρει απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα σε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού. Για μια τόσο σημαντική, παραδοσιακή καλλιέργεια, αλλά και για την αμπελοκαλλιέργεια, ο ΕΛΓΑ πρέπει να βρίσκεται δίπλα στον αγροτικό κόσμο, παρέχοντας ουσιαστική μέριμνα στους παραγωγούς οι οποίοι τον εγκαλούν για εμπαιγμό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τι προτίθεται να πράξει σχετικά με το αίτημα των αγροτών για αποζημίωση, αλλά επαναφέρει και το καίριο ζήτημα της χάραξης συνολικής στρατηγικής και αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου και του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που αυταπόδεικτα δεν ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: “ Καταστροφές στα αμπέλια και στις καλλιέργειες της σταφίδας του Δήμου Ωλένης”

Κύριε Υπουργέ

Οι καλλιέργειες της Κορινθιακής σταφίδας της Ηλείας, αλλά και οι αμπελώνες της περιοχής έχουν υποστεί εκτεταμένη ζημιά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας – ξηρασίας και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ειδικότερα, οι σταφιδοπαραγωγοί και αμπελουργοί της δημοτικής ενότητας Ωλένης του Δήμου Πύργου, έχουν έρθει σε δυσχερή θέση και αιτούνται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Οι εκτιμητές του οργανισμού που επισκέφθηκαν την περιοχή, απέρριψαν αυθαίρετα το αίτημα των παραγωγών, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως οι ζημιές στις καλλιέργειες δεν οφείλονται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού σταθμού Πύργου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία (ενδεικτικά) στις 10 Αυγούστου 2019 ανήλθε στους 40,4 ‎°C, με το θερμόμετρο τις προηγούμενες και επόμενες ημέρες να βρίσκεται σε παραπλήσια επίπεδα καύσωνα.

Ο ΕΛΓΑ, χωρίς να έχει προχωρήσει σε εξαγωγή επίσημου πορίσματος του επιτόπιου ελέγχου, επιρρίπτει ευθύνες στους παραγωγούς ισχυριζόμενος ότι επέτρεψαν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών με την καλλιεργητική τους συμπεριφορά.

Η καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας, με εξαγωγική κατεύθυνση κατά 95%. Είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια, η οποία έχει ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, ενώ προσφέρει απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα σε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού της Ηλείας.

Η διατήρηση και υποστήριξη της καλλιέργειας αυτής θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαία για οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

 

Ερωτάται ο Υπουργός:

Α) Τι προτίθεται να κάνει με το συγκεκριμένο θέμα της ζημιάς που έχει προκληθεί στις καλλιέργειες σταφίδας και στους αμπελώνες του Δήμου Ωλένης.

Β) Αν προτίθεται να αναμορφώσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος αποδεικνύεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης

 

Back To Top