Skip to content

Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

Ομιλία στην Ολομέλεια

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις»

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα πάρα πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο, στο οποίο θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να κάνω μία εισαγωγική παρατήρηση. Δεν επιφυλάσσεται η αξία του από τη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο σε μαραθώνιες συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής, με εξαντλητική διαβούλευση με όλους τους φορείς, με πάρα πολλές τροποποιήσεις και προσθήκες από τον αρμόδιο Υπουργό, με διάθεση συναίνεσης και διάθεση λύσης των επιμέρους ζητημάτων, σήμερα, με διαδικασία εξπρές και κάτω από τη πίεση άλλων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, ερχόμαστε να συζητήσουμε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το νομοσχέδιο το συζητάμε σε μία συγκυρία, η οποία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη χώρα. Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο διαπραγματεύεται το μέλλον και όχι το ευνοϊκό, το μέλλον απλώς, των επόμενων γενεών αυτής της χώρας, δυστυχώς το πολιτικό σύστημα αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων και για μία ακόμη φορά βρίσκει αφορμή, με το χθεσινό περιστατικό με τους μετανάστες που φιλοξενούνται στην Υπατία, να δημιουργήσει ρήξη, να δημιουργήσει αντιπαράθεση, τη στιγμή που όσο ποτέ χρειάζεται αλληλεγγύη, ομοψυχία και συμπαράσταση σε μία εθνική προσπάθεια που, επαναλαμβάνω, αφορά το μέλλον αυτής της χώρας. Και η οικονομική συγκυρία, η οποία είναι πολύ κρίσιμη για το τόπο μας βεβαίως επιτείνει ακόμη περισσότερο τα φαινόμενα ανασφάλειας, αναρχίας, πράξεων βίας, κλοπών και όλων αυτών των περιστατικών που δεν ενισχύουν το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας των πολιτών που αισθάνονται καθημερινά να απειλούνται.

Και βεβαίως τα Σώματα Ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωπα με φαινόμενα αυθαιρεσίας, με φαινόμενα ωμής βίας σε διαδηλώσεις οι οποίες δεν προϊδεάζουν για κάτι ανάλογο, αλλά οδηγούν σε έκτροπα και βίαιες συμπεριφορές. Αυτοί, λοιπόν, οι δημόσιοι λειτουργοί βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο.

Δυστυχώς, το πρόσφατο περιστατικό με τη στυγερή δολοφονία των δύο αστυνομικών, απέδειξε ότι αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί αξίζουν πραγματικά το σεβασμό, αξίζουν πραγματικά την εκτίμησή μας, κάτι το οποίο, κατά την ταπεινή μου άποψη, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε κάθε άρθρο αυτού του νομοσχεδίου φροντίζει να διαβεβαιώσει ότι αυτός ο σεβασμός, αυτή η αναγνώριση της προσφοράς και της αξίας αποτυπώνεται σε κάθε άρθρο αυτού του νομοσχεδίου. Γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό γι’ αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, επαναλαμβάνω, την εξαντλητική, τη διεξοδική, τη μεθοδική που φρόντισε να καλύψει πάρα πολλά από τα κενά τα οποία υπήρχαν σ’ αυτό τον ευαίσθητο χώρο.

Σε μία, λοιπόν, χρονική συγκυρία που οι πόροι είναι περιορισμένοι, σε μία χρονική συγκυρία που γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλές προσλήψεις, γίνονται με το σταγονόμετρο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου μένει πιστός στην προεκλογική του δέσμευση για την αποκατάσταση των εποχικών πυροσβεστών, κάτι που πολλές πολιτικές δυνάμεις φρόντισαν να αμφισβητήσουν, να κινδυνολογήσουν και να πουν ότι ήταν μία προεκλογική υπόσχεση, η οποία δεν θα υλοποιηθεί. Κι όμως, σε αυτή τη συγκυρία, με αυτές τις αντίξοες συνθήκες, εμείς κρατάμε το λόγο μας απέναντι στους εποχικούς πυροσβέστες. Και βεβαίως δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να αναγνωρίσουμε αυτή την ανεκτίμητη προσφορά και αξία τους. Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εποχικοί πυροσβέστες δεν χάνουν τη ζωή τους στις δύσκολες καταστάσεις. Δίνουν τη ζωή τους για να σώσουν τους συνανθρώπους μας. Αυτή η ανεκτίμητη διάθεση προσφοράς, αυτή η ανεκτίμητη αγάπη και θυσία για τον συνάνθρωπο, δεν μπορεί να εκτιμηθεί μόνο με τίτλους γραμματικών γνώσεων, αλλά με όλη αυτή τη φιλοσοφία και με όλη αυτή τη σταθερή προσήλωση πάνω από όλα στο καθήκον, κάτι που σήμερα εμπράκτως η ηγεσία του Υπουργείου αναγνωρίζει και γι’ αυτό φροντίζει να αποκαταστήσει αυτή τη κατηγορία συμπολιτών δημοσίων λειτουργών. Έστω και με μία καθυστέρηση οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε αυτούς τους συνανθρώπους, οι οποίοι στις δύσκολες στιγμές φροντίζουν για εμάς θυσιάζοντας τον εαυτό τους.

Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν και κατηγορίες εποχικών πυροσβεστών για τους οποίους νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα -λόγω της μεταβατικότητας της διάταξης, λόγω έλλειψης κάποιων τίτλων γραμματικών που θέλω να επαναλάβω ότι δεν είναι το μείζον, αυτοί οι άνθρωποι είναι εμπροσθοφυλακή, αυτοί οι άνθρωποι προσφέρονται, θυσιάζονται κάθε φορά που υπάρχουν συνθήκες ακραίες- σε βάθος χρόνου, ώστε ούτε ένας από αυτούς, οι οποίοι πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις πλην των γραμματικών γνώσεων, να μην μείνει εκτός αυτής της διάταξης και να θεωρήσει ότι η πολιτεία δεν του αναγνωρίζει αυτήν την ανεκτίμητη προσφορά.

Θέλω να κάνω μία αναφορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και στην Αγροφυλακή, γιατί και πάλι υπήρχε προεκλογικά μία κινδυνολογία από πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο, ότι το ανάλγητο ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα διώξει τους αγροφύλακες, ότι το ανάλγητο ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα απολύσει τους αγροφύλακες και όλη αυτή η μικροκομματική παραφιλολογία σήμερα καταρρίπτεται. Και βεβαίως το Υπουργείο και η Κυβέρνηση συνολικά, όχι μόνο δεν απολύει κανέναν εργαζόμενο, αλλά φροντίζει για την καλύτερη και την ορθολογικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, όπως συνολικά κάνει με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς σε μια ευρύτερη αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.

Μισό λεπτό κύριε Πρόεδρε.

Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών για την τροπολογία που καταθέτει και την παράγραφο 6, όπου συνέβαινε το εξής μοναδικό. Άνθρωποι οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης στους δήμους, επειδή δεν είχαν συμπληρώσει είκοσι τέσσερις μήνες προϋπηρεσία κι επειδή οι δήμαρχοι αποφάσιζαν να λύσουν αυτές τις επιχειρήσεις, έχαναν τη δουλειά τους. Θεωρώ ότι με αυτή τη ρύθμιση αποκαθιστά την αδικία αυτή και δίνει τη δυνατότητα σ’ αυτούς τους ανθρώπους -που επαναλαμβάνω με αξιοκρατία προσελήφθησαν και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις δημοτικές επιχειρήσεις- να συνεχίσουν τον εργασιακό τους βίο στους δήμους.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο βάζει πραγματικά τις βάσεις για ένα άλλο κράτος δικαίου, για την εμπέδωση ενός συστήματος δημόσιας ασφαλείας και βεβαίως, χωρίς φοβικά σύνδρομα, χωρίς να υπάρχει διάθεση επιβολής και πάντα με συναινετικό κλίμα, με συναινετική διάθεση, με διαβούλευση, με δημοκρατικές διαδικασίες και πάνω απ’ όλα με ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας, οι οποίοι αισθάνονται σήμερα ότι απειλούνται όσο ποτέ.

Ευχαριστώ.

Back To Top