Skip to content

Κτήμα Μανωλάδος

Απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση

Συζήτηση της με αριθμό 661/4-3-2011 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Μιχαήλ Κατρίνη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την οριοθέτηση του Κτήματος Μανωλάδος στο Νομό Ηλείας.

 

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό που είναι εδώ σήμερα μαζί μας, κάτι που δεν συνηθίζουν οι συνάδελφοί του Υπουργοί, στέλνουν κυρίως τους Υφυπουργούς και τους αναπληρωτές Υπουργούς. Θέλω πραγματικά να τον ευχαριστήσω.

Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό το πρόβλημα του Κτήματος Μανωλάδος. Σχεδόν θα κλείσει έναν αιώνα σε μερικά χρόνια. Μιλάμε για εκτάσεις οι οποίες απαλλοτριώθηκαν από τη Μονή Ταξιαρχών και δόθηκαν για εποικιστικούς λόγους στους κατοίκους της περιοχής. Μιλάμε για αναγκαστική απαλλοτρίωση. Και ενώ το 2003 με το νόμο 3147 και το άρθρο 11 ρυθμίζεται η έκταση του Κτήματος που είναι στα διοικητικά όρια του Νομού Αχαΐας, ενώ μιλάμε για μία έκταση του τότε Νομού Αχαϊοήλιδος, ενώ, λοιπόν, ρυθμίζεται το κομμάτι που αφορά το Νομό Αχαΐας, ένα μικρό κομμάτι κάποιων κατοίκων, που φαίνεται ότι είναι άτυχοι, γιατί είναι κάτοικοι του Νομού Ηλείας, δεν ρυθμίζεται.

Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα είναι έκθετοι, κανένας δεν μπορεί να τους δώσει μια σαφή απάντηση αν μετά από ενενήντα χρόνια είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες, είναι καταπατητές ή είναι αυθαίρετα κατέχοντες αυτούς τους χώρους και με πολλή χαρά είδα στην ερώτηση που είχα κάνει πριν καταθέσω επίκαιρη ερώτηση ότι το Υπουργείο και εσείς προσωπικά βλέπετε θετικά, αναγνωρίζετε την αδικία που έχει γίνει, προβλέπετε την έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα άρει αυτήν την αδικία και θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς τους κατοίκους να αποδείξουν ότι δεν είναι καταπατητές. Γιατί πολλοί εκ αυτών, κύριε Υπουργέ, σήμερα διώκονται δικαστικά, τους έχουν επιβληθεί δυσθεώρητα πρόστιμα που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ και δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Όμως, το αντικείμενο της ερώτησης είναι γιατί, ενώ στις αντίστοιχες περιπτώσεις του Νομού Αχαΐας έγινε νομοθετική ρύθμιση, η οποία λέει μέσα «στους ιδιοκτήτες εκτάσεων του Κτήματος Μανωλάδος Νομού Αχαΐας», γιατί δεν προβλέπεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση και για τις αντίστοιχες περιπτώσεις του ίδιου Κτήματος που ανήκουν διοικητικά στο Νομό Ηλείας.

Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση και όχι στην έκδοση υπουργικής απόφασης για να ισχυροποιήσετε την άρση αυτής της αδικίας και να δώσετε επιτέλους σ’ αυτούς τους κατοίκους τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι δεν είναι καταπατητές.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Κατρίνη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Κατρίνη, μόνος σας είπατε κάτι που είναι πάρα πολύ σοβαρό, ότι δηλαδή η υπόθεση μιας απλής υπουργικής απόφασης δεν λύνει ουσιαστικά τα προβλήματα γιατί η υπουργική απόφαση σημαίνει ότι δεν σταματάει οποιονδήποτε νομικό ή άλλο έλεγχο υπάρχει μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία που εξελίσσεται. Θα έλεγα δε ότι ακόμα και στην περίπτωση των κατοίκων του νομού Αχαΐας του συγκεκριμένου κτήματος, η νομοθετική ρύθμιση που έγινε δεν έχει ακόμα ουσιαστικά ολοκληρωθεί σ’ ό,τι αφορά τα δικαστικο-νομικά ζητήματα.

Θέλω να σας πω λοιπόν το εξής: Έχω ένα πρόβλημα που θέλω να σας το μεταφέρω επειδή σας θεωρώ έναν σύγχρονο, νέο και προοδευτικό Βουλευτή. Το πρόβλημά μου είναι το εξής: Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν στην Ελλάδα εκατοντάδες και η πρότασή μου είναι πολύ απλή. Μέσα στο επόμενο δίμηνο εγώ θα φέρω συνολική νομοθετική πρόταση που θα λύνει αυτά τα προβλήματα. Δεν μπορεί να γίνεται νομοθετική παρέμβαση για κάθε ένα απ’ αυτά. Αυτή η πρόταση θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα που βρίσκονται σ’ αυτή την κατηγορία. Είναι σε διάφορες περιοχές και είναι μία αντινομία του ελληνικού κράτους να τους κρατά δέσμιους επί τόσα χρόνια μ’ έναν τρόπο που ουσιαστικά δεν έχει άλλη δικαστική εξέλιξη ή ένα πέρας, χωρίς να υπάρχουν άλλα πράγματα.

Η πολιτική γης λοιπόν που θα αποφασίσει το Υπουργείο –είναι ήδη υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο- θα κατατεθεί και θα βάλουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι, άρα θα έχουμε και μία οριστική λύση του προβλήματος.

Θέλω να καταλάβετε τι σημαίνει για έναν Υπουργό να έρχεται εδώ και να λύνει ένα επιμέρους πρόβλημα για το οποίο πρέπει να συνεννοηθεί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου για το ποιες είναι οριοθετημένες δασικές εκτάσεις και να κάνει μία ολόκληρη διαδικασία. Εδώ τα πράγματα είναι καθορισμένα. Θα μπορούσαν θαυμάσια βάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις σε μια συνολική νομοθετική ρύθμιση να λυθούν αυτομάτως όλα τα παρόμοια προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα.

Εγώ θα ζητούσα την κατανόησή σας και αντί να γίνει μία ξεχωριστή και αποσπασματική παρέμβαση νομοθετικού χαρακτήρα –που δεν μου ταιριάζει κιόλας- για μια συγκεκριμένη υπόθεση, να το κάνουμε όλο μαζί μέσα σ’ αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, δηλαδή τώρα. Καθυστέρησαν τόσα χρόνια οι κάτοικοι, ας καθυστερήσουν λίγο ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Ο ερωτών Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ νομού Ηλείας κ. Κατρίνης έχει το λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό για την κατανόηση που δείχνει και τη θετική ανταπόκριση. Θέλω βεβαίως να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για μία περιπτωσιολογική ή προσωπική απαίτηση ή αίτηση. Εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο, κυρία Πρόεδρε, για την ίδια έκταση που αποτυπώνεται σε χάρτη του Υπουργείου Γεωργίας του 1954 και τον οποίο θα καταθέσω στα Πρακτικά. Είναι ενιαία η έκταση. Πολύ σωστά στηλιτεύει αυτή την πρακτική ο κ. Υπουργός και εύχομαι να μην γίνονται ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Έρχεται λοιπόν το κράτος το 2003 και ρυθμίζει το ένα κομμάτι για την ίδια έκταση και στο άλλο δεν παίρνει καμία θέση και ενώ είναι συγκεκριμένη τοποθεσία, βλέπουμε να δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα.

Χαίρομαι λοιπόν, κύριε Υπουργέ, που σε σύντομο διάστημα –ελπίζω το συντομότερο δυνατό- θα προβείτε σε μια συνολική ρύθμιση όχι μόνο για το κτήμα Μανωλάδας αλλά και συνολικά ανά την επικράτεια όπου υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις.

Αυτές όμως οι νομοθετικές αστοχίες ή αρρυθμίες των προηγούμενων ετών και κυβερνήσεων έχουν προκαλέσει μια αναστάτωση στους κατοίκους και αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, υπάρχουν πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί, υπάρχουν κάτοικοι τριών γενεών ιδιοκτήτες των περιοχών και είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο στο νομό Ηλείας και στο νομό Αχαΐας, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε κι εσείς, υπάρχουν δεκάδες ή εκατοντάδες περιπτώσεις ανά την επικράτεια.

Φρονώ λοιπόν ότι εφόσον το Υπουργείο παίρνει γενναία την απόφαση να ρυθμίσει αυτές τις περιπτώσεις με όρους δικαιοσύνης, αξιοκρατίας, ισότιμης αντιμετώπισης όλων των πολιτών και όλων των περιπτώσεων, θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να φροντίσει ώστε να υπάρχει μία προσωρινή αναστολή διοικητικών αποφάσεων ή προστίμων που έγιναν λόγω αυτής της νομοθετικής αστοχίας, λόγω αυτών των κενών που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες.

Βεβαίως εμείς μπορεί σήμερα μ’ ένα καλό και πολιτισμένο και συναινετικό κλίμα να βρίσκουμε μία λύση, κύριε Υπουργέ, όμως κάποιοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή διώκονται ή είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν δυσθεώρητα πρόστιμα ενώ δεν είναι καταπατητές –το επαναλαμβάνω- και ενώ δεν έχουν παρανομήσει, αλλά δυστυχώς κανένας δεν μπορεί να τους δώσει λύση σ’ αυτό το πρόβλημα.

Άρα θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αφού βεβαίως συμβουλευτείτε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει πλέον την άμεση εποπτεία και τον έλεγχο και γνωρίζει τις ειδικές περιπτώσεις, να δώσετε στις υπηρεσίες σας την εντολή να υπάρχει μία προσωρινή αναστολή των διοικητικών αποφάσεων μέχρι να εξεταστούν συνολικά όλες αυτές οι περιπτώσεις και να προβείτε σ’ αυτή τη νομοθετική ρύθμιση που εύχομαι και είμαι σίγουρος –γιατί θα έχει και την προσωπική σας συμβολή- ότι θα δώσει οριστικά ένα τέλος με όρους δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.

Το λόγο έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Πιστεύω ότι είναι εύλογη η απαίτηση να υπάρξει μία αναστολή σ’ ό,τι αφορά τις δικές μας υπηρεσίες –γιατί γι’ αυτές μονάχα μπορώ να μιλήσω- και θα το κάνω με μεγάλη μου ευχαρίστηση.

Το πρόβλημα είναι το εξής: Αυτό το νομοσχέδιο, επειδή θα είναι αρκετά δύσκολο και πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να προσδιορίζει τους όρους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει πουθενά καμία αμφισβήτηση ή αντιγνωμία σ’ ό,τι αφορά τα πραγματικά περιστατικά και τις αποδείξεις. Αυτά δεν τα γνωρίζω από περιοχή σε περιοχή της χώρας, αλλά θα είναι τόσο λεπτομερειακά προσδιορισμένα που δεν θα αφήνεται κανένα περιθώριο να υπάρξει αδικία ή άνιση μεταχείριση.

Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν είναι πρακτική μιας κυβέρνησης σ’ ένα κομμάτι ενός συγκεκριμένου τμήματος να νομιμοποιεί την ιδιοκτησία και το υπόλοιπο κομμάτι του, επειδή ανήκει σε άλλο νομό, να μην το νομιμοποιεί. Νομίζω ότι αυτή είναι μία παράλογη πράξη, μία απ’ αυτές που έχουν οργανώσει αυτό το κράτος στο οποίο ζούμε σήμερα.

Ειλικρινά θέλω να σας πω ότι η πιο μεγάλη μου έκπληξη ήταν όταν ζήτησα να μου φέρουν τι ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας από εκτάσεις, από ακίνητα κλπ και δεν ήξερε κανένας να μου πει. Είναι αδιανόητο αυτό. Τώρα νομό-νομό φτιάχνουμε το τι ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας. Κάποτε πρέπει να μπούμε σε μία σειρά. Αυτό το νομοσχέδιο θα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα δίνει τέτοιες απαντήσεις, αλλά παράλληλα θα δίνει και τη δυνατότητα μέσα από σωστούς όρους να ρυθμίζεται το πώς θα μπορεί να παραχωρείται γη ή για άλλα πράγματα, για καλλιέργειες κλπ. Θα είναι μία συνολικότερη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τις αγροτικές περιοχές.

Back To Top