Τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύουν για μία ακόμα φορά…
Η πρόσβαση στη ρευστότητα προϋπόθεση για την επιβίωση των επιχειρήσεων-ΔΗΛΩΣΗ
Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας, στο οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύση.
30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα το ποσοστό αιτήσεων δανείων που απορρίπτονται είναι σχεδόν τριπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε.
Το δε επιτόκιο δανεισμού, παραμένει πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές ως προς το κόστος χρήματος.
Και όλα αυτά παρά το ότι το τραπεζικό σύστημα:
- Εμφανίζει ‘’μείωση’’ των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς του, γεγονός που θεωρητικά, θα απελευθέρωνε πόρους για την πραγματική οικονομία
- Αντλεί ρευστότητα από την ΕΚΤ με αρνητικό, σχεδόν, επιτόκιο
- Παρουσιάζει αυξημένες καταθέσεις κατά 23 δις, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού
Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη την κατάσταση, με το Παρατηρητήριο Ρευστότητας που έχει συσταθεί από τον Νοέμβριο, να έχει εντελώς διακοσμητικό ρόλο.
Είναι όμως μόνο αμέτοχη ή και συμμέτοχη στο προμελετημένο έγκλημα εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
Ο σχεδιασμός του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης πάνω στα μέτρα των λίγων, μεγάλων επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα 13 δις που θα μοχλευθούν από τις τράπεζες για επενδύσεις, δείχνει τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Δεν είναι, όμως, αυτές οι προτεραιότητες των μικρομεσαίων που αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι εδώ και πολλά χρόνια, μέσα στην κρίση.
Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται δίπλα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, με προτάσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συμμετοχή τους στην επόμενη ημέρα της χώρας.