Skip to content

Σε απόλυτο αδιέξοδο δανειολήπτες και επιχειρήσεις από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘’Την επόμενη μέρα, όλοι οι Έλληνες, θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα που ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να κρύψει άλλο’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης συζητώντας με μικρούς επιχειρηματίες, εμπόρους ,επαγγελματίες και πολίτες της Ηλείας.

Αναφέρθηκε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καταγράφει την επιδείνωση του ελλείμματος του  ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει. Το εμπορικό έλλειμμα το 2022 ξεπέρασε τα 20 δις ευρώ, το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ.Κατρίνης, η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους δανειολήπτες που θα δουν τον επόμενη μήνα να αυξάνονται οι δόσεις δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Με την χθεσινή αύξηση επιτοκίου-δυστυχώς όχι την τελευταία- η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των 22 τελευταίων ετών.

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι δανειολήπτες επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι δανειολήπτες δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, αφού το επιτόκιο αυξήθηκε 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,86% τον Απρίλιο και λίγο κάτω από 8% τον Μάιο (επαγγελματικά δάνεια). Το επιτοκιακό περιθώριο (μεταξύ επιτοκίου χορηγήσεων και επιτοκίου καταθέσεων) από τον Ιούλιο του 2022 έχει ξεπεράσει τις 200 μονάδες βάσης, προκαλώντας δυσβάσταχτο κόστος στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με την κυβέρνηση να μένει αδρανής.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για την επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών (που υπερβαίνουν τις 400.000) αφορούσαν τελικά μόλις 3.842 δανειολήπτες, στους οποίους εγκρίθηκε η επιδότηση της μισής αύξησης του επιτοκίου, αφήνοντας εκτός στήριξης εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που ματώνουν κάθε μήνα να αποπληρώσουν το δάνειό τους, αλλά έχουν επιβαρυνθεί (για δάνειο 100.000 ευρώ) επιπλέον 1920 ευρώ σε ένα χρόνο!

Όλα αυτά την ώρα που:

-Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ οι τράπεζες προσδοκούν έσοδα κοντά στα 8 δις από τόκους το 2023 (έβγαλαν επιπλέον 700 εκατ. ευρώ  μόνο από την αύξηση των επιτοκίων  το 1ο τρίμηνο του 2023)

-Το ιδιωτικό χρέος είναι πλέον μη διαχειρίσιμο και υπερβαίνει τα 270 δις ευρώ, με μόλις 5.436 ρυθμίσεις να έχουν γίνει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις να χρωστούν σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, funds.

– Στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν πρόσβαση 136 μόλις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλήρως αποκλεισμένες

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφώσει ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση που δίνει ανάσα στους δανειολήπτες και διατηρεί την κοινωνική συνοχή

Η πρόταση αυτή, όπως είπε ο κ.Κατρίνης, περιλαμβάνει:

-Προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους. (πάνω από το 70% των ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό είναι αξίας κάτω από 150.000 ευρώ).

-Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τα ΄΄κόκκινα δάνεια’’ με εξάντληση του μέγιστου αριθμού των 240 δόσεων, επιβολή κανόνων στη λειτουργία των funds και παροχή της δυνατότητας στο δανειολήπτη να αντιπροτείνει ρύθμιση, χωρίς να φοβάται την απευθείας απόρριψη με απειλή πλειστηριασμού.

-Προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις αφού αποτελεί το μοναδικό μέσο που έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για να επιβιώσουν.

-Νέο πλαίσιο ρύθμισης 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30% για όσους είναι συνεπείς.

-Νέα και βιώσιμη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και προστασία των εγγυητών.

Για όλες τις παραπάνω προτάσεις, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πρόταση νόμο, η οποία έχει απορριφθεί

‘’ Η επόμενη μέρα θα φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα που σήμερα κρύβει, κάτω από το χαλί, η Νέα Δημοκρατία.

Προβλήματα που θα γίνουν πιεστικά για όλους τους Έλληνες πολίτες αλλά και για την εθνική μας οικονομία.

Για αυτό και την επόμενη Κυριακή πρέπει να αναδειχθεί ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ από τις κάλπες που θα υπερασπιστεί όλους αυτούς που σπρώχνει στο περιθώριο η Νέα Δημοκρατία με τις επιλογές της’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

 

Back To Top