Skip to content

Συνεχίζεται η ακρίβεια στα τρόφιμα με αυξήσεις 11,6% τον Μάιο-Ανύπαρκτοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις συνεχείς ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης , στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την αδράνεια και την αδιαφορία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε ένα διαρκές πρόβλημα που ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών.

‘’Η Νέα Δημοκρατία όταν δεν αδιαφορεί για το πρόβλημα, φροντίζει να προκαλεί τους πολίτες με δηλώσεις όπως αυτή του κ.Σκέρτσου που ισχυρίστηκε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής θα ευνοήσει τους πλούσιους.

Πριν από δύο μέρες, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας πανηγύριζε για την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,8% στην Ελλάδα, το Μάιο.

Αυτό που δεν θέλει όμως η Νέα Δημοκρατία να ακούγεται, είναι ότι ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα κινούνται στο 11,6% σε σχέση με τον Μάϊο του 2022 και στο 25% σε σχέση με τον Μάϊο του 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των τροφίμων το Μάιο καταγράφουν αύξηση κατά 11,6%με τις τιμές να ανεβαίνουν απότομα με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, αλλά να μη σημειώνουν ανάλογη μείωση, όταν πέφτουν οι τιμές των πρώτων υλών.

Οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξάνονται μήνα με το μήνα εδώ και 24 ακριβώς μήνες, δύο ολόκληρα χρόνια, ενώ για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα κινείται σε υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ως πότε πιστεύουν ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ότι θα κρατάνε κρυμμένο, κάτω από το χαλί, ένα πρόβλημα που επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων;

Ως πότε θα αποφεύγει, με προκλητική έως αστεία επιχειρηματολογία, να προβεί στις δύο και μοναδικές ουσιαστικές κινήσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά, όπως είναι:

-Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

-Σοβαρούς ελέγχους στην αγορά για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Η αρμόδια υπηρεσία του κ. Γεωργιάδη είναι ανύπαρκτη, αφού τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η ΔΙΜΕΑ για αισχροκέρδεια είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, 2 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη του ράλι τιμών στα τρόφιμα!’’

Όπως είπε ο κ.Κατρίνης, η αύξηση της τάξης του 11,6% στα είδη διατροφής το Μάιο, περιλαμβάνει είδη όπως ψωμί και δημητριακά, κρέατα (+11,9% σε ετήσια βάση) , ψάρια , γαλακτοκομικά (+18%) και αυγά, έλαια (+15,6%) και λίπη, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφέ, αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ οι τιμές στα σιτηρά έχουν υποχωρήσει, η αντίστοιχη μείωση στη χονδρική τιμή των αλεύρων είναι μόλις 4%, με το παραδοσιακό ψωμί να διατηρεί σταθερή τιμή, αλλά να αυξάνεται η τιμή στο ψωμί σε φέτες και το βιομηχανικό ψωμί.

Ταυτόχρονα, καταγράφονται αυξήσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα (+18,6%), ιατρικές-οδοντιατρικές υπηρεσίες αλλά και σε ένδυση και υπόδηση (+11,8%).

‘’ Η ακρίβεια είναι εδώ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι, οι καταναλωτές είναι απροστάτευτοι, οι αγορές μειώνονται και η Νέα Δημοκρατία το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η αυτοδυναμία, την οποία κυνηγά με κάθε μέσο και τρόπο.

Την επόμενη μέρα, όμως, οι πολίτες θα αντιμετωπίζουν μόνοι και αβοήθητοι το τέρας της ακρίβειας και θα δυσκολεύονται , καθημερινά, να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

 

Back To Top